Дія ПК в існуючий редакції може викликати зростання цін на ринку м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дія ПК в існуючий редакції може викликати зростання цін на ринку м'яса

Аграрний ринок
165
Дія Податкового кодексу в існуючій редакції може викликати зростання цін на ринку м'яса. Таку думку УНІАН висловили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнес".
Спеціалісти УКАБ повідомляють, що в листопаді поточного року закупівельні ціни на худобу і птицю в живій вазі стабілізувалися, після їх зростання у вересні і зниження в жовтні. Сьогодні на ринку м'яса практично не відбувається істотних цінових коливань і, швидше за все, така ситуація збережеться до кінця року, за винятком передсвяткових днів.
"Основні цінові коливання спостерігалися на ринку свиней", - говорить виконавчий директор УКАБ Єлизавета Святківська. За її словами, у вересні, після перегляду собівартості, підприємства підняли ціни на свиней в живій вазі до 16,8 грн../кг (друга категорія), а вже в жовтні середня ціна складала 14,9 грн../кг. У листопаді ціни на свиней зафіксувалися на рівні 13,8-14 грн../кг, і, швидше за все, збережуться в такому ціновому діапазоні до кінця поточного року. Основна причина зниження цін, не дивлячись на збільшення виробничої собівартості, - низький платоспроможний попит при збільшенні пропозиції з боку сільгосппідприємств. Так, за станом на 1 листопада, поголів'я свиней в сільськогосподарських підприємствах зросло на 12,4% - до 3,74 млн. голів. У цілому поголів'ї свиней збільшилося на 11,6% - до 8,52 млн. голів. Зниження прибутковості вирощування свиней примушує виробників вирізувати поголів'я, що сприяє зростанню пропозиції свинини на ринку, але в середньостроковій перспективі може спровокувати і зростання цін через скорочення пропозиції свиней.
Ситуацію, на думку експертів УКАБ, може посилити дія Податкового кодексу в існуючій редакції, за яким передбачається субсидування виробників в перерахунку на голову корови за рахунок закумульованих в спецфонді Держбюджету коштів податку на додану вартість (ПДВ). За розрахунками УКАБ, відміна дотацій через м'ясопереробні підприємства може призвести до подорожчання їх продукції на 7% навіть при незмінних цінах на м'ясну сировину.
"За нашими підрахунками, питома вага дотацій у вартості м'яса, реалізованого в живій вазі сільськогосподарськими підприємствами, складав в 2009 р. 4,24%, господарствами населення - 14,93%. Якщо підтримка через м'ясопереробників буде скасована, то існує ризик втрати прибутковості виробниками в тих же межах. Це означає підвищення цін на м'ясо, що поставляється на переробку, в середньому на 7%", - стверджує експерт УКАБ по ринках тваринницької продукції Тарас Гагалюк.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас