ОПЕК закликає до посилення контролю над позабіржовими торгами нафтовими деревативами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК закликає до посилення контролю над позабіржовими торгами нафтовими деревативами

Енергетика
128
Нафтовому ринку "загрожує хаос": можуть початися перебої зі світовими постачаннями нафти, якщо не буде посилений контроль над торгами похідними фінансовими інструментами із забезпеченням нафтою на позабіржових ринках, заявив генеральний секретар ОПЕК Абдалла ель-Бадрі в інтерв'ю Financial Times.
Позабіржовий ринок нафтових деривативів посилює різкі коливання нафтових цін, оскільки операції на ньому мають більший вплив на інвесторів, ніж реалії попиту і пропозиції, зазначив А.ель-Бадрі.
За минулі три тижні ціна нафти Brent підскочила з $85 до $89 за барель, а потім впала до $83 за барель. Підвищена волатильність була пов'язана зі зниженням курсу долара і фінансовими проблемами Ірландії, а не реальною доступністю нафти на ринку.
"Коли ми бачимо такі коливання на 8, 9, 10 доларів, вони нас дуже непокоять. Ми не можемо уникнути волатильності, вона буде завжди присутня, але повинна залишатися в розумних межах", - вважає генсек ОПЕК.
На його думку, одне з основних завдань на даний момент - "запобігти домінуванню ринку паперів над ринком нафти в цілому".
"Я не прошу ліквідувати позабіржовий бізнес, але я наполягаю на його адекватному регулюванні", - додав А.ель-Бадрі.
Однак аналітики вважають, що обмежити обсяги торгів та інші показники позабіржового ринку нереально.
"Його не можна стримати, його не потрібно стримувати, і насправді він не є реальною силою. Ціни на нафту рухаються услід за базовими змінами попиту і пропозиції", - стверджує керівник відділу нафтогазових ринків Lloyds TSB Corporate Markets Ендрю Мурфілд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас