Селяни погрожують акціями протесту, якщо не розблокують експорт зерна та не відхилять ПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Селяни погрожують акціями протесту, якщо не розблокують експорт зерна та не відхилять ПК

Аграрний ринок
797
Асоціація фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) закликала президента України Віктора Януковича і прем'єр-міністра Миколу Азарова скасувати будь-які обмеження на експорт зерна, які завдають значних збитків сільгосптоваровиробникам і державі, ветувати Податковий кодекс і зберегти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
"Спираючись на рішення своїх членів і рішення інших аграрних об'єднань, Асоціація фермерів і приватних землевласників України уповноважена заявити: у разі ігнорування цих справедливих вимог та інтересів українського селянства АФЗУ 25 листопада 2010 почне роботу з підготовки та проведення всеукраїнських селянських акцій протесту" , - повідомляється в заяві АФЗУ, яку розповсюдила прес-служба асоціації.
На думку Асоціації, квотування експорту зерна та інші будь-які гласні або негласні обмеження на поставки зернових за кордон нічим логічно не обґрунтовані, і є проявом свавілля чиновників, що завдає колосальних фінансових збитків державі. У АФЗУ нагадали, що Україна цього року зібрала третій за розмірами урожай зернових за роки незалежності - понад 41 мільйон тонн, тоді як для повного забезпечення внутрішніх потреб держави достатньо 25 мільйонів тонн.
Крім того, в повідомленні підкреслюється, що блокування експорту зерна завдає вітчизняним сільськогосподарським товаровиробникам прямих збитків у розмірі майже 15 мільярдів гривень.
Виходячи з цього, АФЗУ вимагає скасувати постанову уряду України від 4 жовтня 2010 року №938 "Про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 року, і затвердження Порядку видачі ліцензій на експорт окремих видів сільськогосподарської продукції та розподілу квот". Тим більше, що, як стверджують в Асоціації, цей документ прийнятий з порушенням закону України "Про державну підтримку сільського господарства". А також зняти всі інші офіційні та негласні заборони на експорт зернових.
Фермери також закликають президента України Віктора Януковича ветувати прийнятий парламентом Податковий кодекс, набрання чинності якого, на їхню думку, завдасть нищівного удару по вітчизняному аграрному комплексу, який розвивається завдяки малому бізнесу. "Податковий кодекс в нинішній редакції - це пряма руйнівна біда і напасть для тисяч підприємств галузі, які власне формують продовольчу безпеку держави", - йдеться у зверненні.
Крім цього, Асоціація фермерів і приватних землевласників України вимагає за будь-яких обставин зберегти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. В Асоціації впевнені, що скасовувати цей мораторій до прийняття низки законів, зокрема, "Про державний земельний кадастр", "Про ринок земель сільськогосподарського призначення", означає завдати серйозного удару по інтересах громадян і держави і остаточно криміналізувати цю сферу.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас