Економіку Ізраїлю контролюють двадцять родин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіку Ізраїлю контролюють двадцять родин

Казна та Політика
485
Близько двадцяти іменитих сімей контролюють практично всі основні сфери економіки Ізраїлю, пише тижневик "Компаньйон".
Відповідно до щорічного звіту Банку Ізраїлю, опублікованому в травні, ці сім'ї володіють 25% всіх компаній, що мають лістинг на Тель-Авівської фондової біржі. Голова банку Стенлі Фішер попереджає: це найбільша концентрація бізнес-влади серед розвинених країн, яка несе "системні ризики" для фінансової системи і загрожує загальмувати всю економіку, якщо у цих сімей виникнуть проблеми.
Серед найгучніших імен - Нохі Данкнер, який через свій IDB Holdings управляє цілою низкою компаній, включаючи провідного мобільного оператора Cellcom, найбільшу мережу супермаркетів Shufersal та інвестбанк Clal Finance. Шарі Арісон, найбагатша жінка Ізраїлю, володіє другим за величиною кредитором Bank Hapoalim і девелопером Shikun&Binui. Delek Group Ісаака Тшува контролює страхову компанію Phoenix Holdings, інвестгрупу Excellence Nessuah і має декілька бізнесів - від видобутку газу до імпортування автомобілів. Серед активів сім'ї Офер - концерн Israel Chemicals, що виробляє добрива з мінералів Мертвого моря, а також 20% акцій четвертого за величиною банку Mizrahi-Tefahot.
Свого деструктивного впливу на національну економіку вони не визнають. Пінхас Рубін, відомий юрист, який представляє інтереси Арісон, сімей Офер і Тшува, зазначає: "Великі групи в маленькій країні не обов'язково душать чесну конкуренцію. Ізраїльські ЗМІ схильні до перебільшень". Але аналітики говорять про інше: якщо вірити Єрусалимському інституту ринкових досліджень, бізнес-клани, користуючись широкими зв'язками в уряді, часто вибивають для своїх компаній вигідні замовлення, податкові пільги і гранти. І вони таки здатні вплинути на інший ринок. Наприклад, Лев Леваєв, девелопер і торговець діамантами, позичив у ізраїльських банків близько 2 млрд. доларів на придбання нерухомості по всьому світу. У 2009 р. одне лише повідомлення про те, що він не зможе вчасно розрахуватися з боргами, обвалило Тель-Авівську фондову біржу на 2,3%.
Саме тому міністерство фінансів зараз розробляє законопроект, покликаний розширити повноваження Антимонопольної служби Ізраїлю в боротьбі з олігополією. Передбачається, що служба зможе, наприклад, знижувати або ліквідувати плату за перехід користувача від одного мобільного-кабельного оператора до іншого або перешкоджати спільному володінню декількома компаніями. "Протягом року ми досягнемо деяких зрушень", - запевняють у міністерстві.
За матеріалами: Укррудпром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас