Бернанке: ФРС США не займається "кількісним пом'якшенням" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке: ФРС США не займається "кількісним пом'якшенням"

Казна та Політика
380
Федеральна резервна система (ФРС) США не займається політикою "кількісного пом'якшення" (quantitative easing, QE). Відповідну заяву зробив глава ФРС Бен Бернанке під час свого виступу на конференції Європейського центрального банку (ЄЦБ) у Франкфурті.
"Кількісним пом'якшенням традиційно вважають заходи, спрямовані на досягнення певних результатів за рахунок зміни обсягу банківських резервів, тоді як придбання цінних паперів (Центробанком - К2К) відображається на прибутковості активів, що купуються, і на ширшому спектрі активів за допомогою ефектів заміщення в інвестиційних портфелях", - пояснив банкір.
На його думку, покупка довгострокових казначейських облігацій США принесе свої плоди і пожвавить економічне відновлення країни за допомогою зниження відсоткових ставок.
"Ми не можемо відкидати ймовірність зростання рівня безробіття в США в короткостроковій перспективі, що створить загрозу для відновлення економіки", - додав він. Економіка країни потребує підтримки, коли зростання споживчих цін - що спостерігається і що прогнозується - залишається на низькому рівні, а короткострокові номінальні ставки знаходяться біля нульової позначки. До такого висновку, за словами Бернанке, дійшли в Комітеті ФРС з операцій на відкритому ринку.
Дані заходи покликані знизити довгострокові відсоткові ставки, що врешті-решт створить сприятливий фінансовий клімат, який сприятиме зростанню витрат домогосподарств і притоку інвестицій в бізнес. На підтримку цієї точки зору фінансист вказав на позитивну реакцію світових торгових майданчиків на дії американського регулятора і зростання фондових індексів у останні місяці.
"Зростання фондових індикаторів сприяє збільшенню добробуту споживачів і підвищує їхню довіру до економіки, що стимулює зростання обсягу витрат", - підкреслив він.
Нагадаємо, на початку листопада ФРС повідомила про прийняття нової програми кількісного пом'якшення, або викупу активів в обсязі $600 млрд, що буде діяти вісім місяців. Таким чином, на місяць монетарна влада США планує викуповувати довгострокові казначейські облігації на суму $75 млрд. З урахуванням реінвестування в купівлю держоблігацій платежів по іпотечних паперах обсяг програми зможе досягти $900 млрд.
У рамках плану банки збільшать обсяг своїх депозитів у ФРС до вартості активів, які купуються кредитними організаціями без включення «друкарського верстата».
Влада КНР і Бразилії побоюється, що нові кошти неминуче попрямують на ринки, що розвиваються, підвищуючи ризики інфляції та утворення "бульбашок" на фондових і девелоперських майданчиках і вже піддали критиці кроки ФРС. Аналогічної думки дотримуються і економіки Євросоюзу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас