Комп'ютерний вірус вразив ядерну програму Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Комп'ютерний вірус вразив ядерну програму Ірану

Енергетика
269
Метою комп'ютерного вірусу Stuxnet, виявленого в комп'ютерах в Ірані, могла бути іранська ядерна програма, повідомляє The New York Times з посиланням на думку експертів.
На думку фахівців, які вивчили код Stuxnet, кібервірус був націлений на виведення з ладу центрифуг зі збагачення урану. Дослідження було проведено американською компанією Symantec, що займається програмами з комп'ютерної безпеки.
Експерти компанії повідомили, що метою програми була зміна частот обертання конвертера, що подає енергію і контролює швидкість двигуна центрифуги. Різке зниження і збільшення швидкості обертання конвертера виводило двигун з ладу. За словами експерта компанії Symantec Еріка Чина, зміна швидкості порушувала нормальний цикл роботи промислових процесів. Через це могли відбуватися збої в роботі сотень центрифуг на іранських заводах зі збагачення урану.
Міжнародні інспектори підтвердили, що з літа 2009 року Іран змушений був сотнями замінювати свої центрифуги, бо вони працювали зі збоями.
Разом з тим, президент Інституту з науки і міжнародної безпеки Девід Олбрайт заявив, що "не знайшов прямих доказів" даних заяв, проте подібну інтерпретацію фактів він вважає правдоподібною.
The New York Times підкреслює, що висновки експертів не є остаточним.
Шкідлива програма Stuxnet була виявлена на комп'ютерах Ірану, Індії, Індонезії та інших країн в 2010 році.
Раніше експерти заявляли, що Stuxnet був створений для атаки на промислове обладнання, яке випускає німецький концерн Siemens.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас