Китай робить чергову спробу уникнути перегріву економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай робить чергову спробу уникнути перегріву економіки

Казна та Політика
697
Народний банк Китаю підвищить з 29 листопада резервні вимоги для банків на 50 базисних пунктів, таким чином, регулятор вже в п'ятий раз за рік і втретє з вересня робить спробу сповільнити темпи зростання інфляції і запобігти перегріву економіки.
При цьому норма резервування відрізняється від банку до банку. Для чотирьох найбільших держбанків країни вона складе 18,5%. Для більш дрібних інститутів ставка буде складати 16-16,5%, пише MarketWatch.
Інфляція: все вище, і вище, і вище
Індекс споживчих цін у Китаї в жовтні 2010 року зріс на рекордні 4,4% у річному вирахуванні, що стало максимумом за останні 25 місяців.
Крім того, темпи зростання інфляції прискорилися в порівнянні з вереснем, коли показник дорівнював 3,6%.
За підсумками трьох кварталів поточного року індекс споживчих цін (CPI), який є одним з основних показників інфляції, піднявся на 2,9%, при цьому його зростання спостерігається з листопада 2009 року.
Більшість експертів тепер сходяться на думці, що за підсумками року інфляція перевищить заплановані раніше 3%.
Як повідомлялося раніше, голова Держкомітету КНР з розвитку і реформ Чжан Пін заявив минулого вівторка, що, "за оцінками, в поточному році індекс зростання споживчих цін в країні буде дещо вищою 3-відсоткового рівня". "Спочатку передбачалося, що в четвертому кварталі 2010 року ситуація буде кращою, утримати зростання CPI за підсумками року буде нескладно. Однак під впливом різних факторів ціни на енергоносії та сільгосппродукцію продовжують зростати", - зазначив він.
Серед причини Чжан Пін назвав велику кількість стихійних лих, "сліпе" зростання потреб, а також "привнесені чинники": девальвація американського долара викликає зростання цін на імпортовані товари, зокрема, на нафту, залізну руду, бавовну, зерно.
Як приструнити зростання цін
Глава китайського ЦБ Чжоу Сяочуань заявив 16 листопада, що Китай перебуває "під тиском" через значний приплив капіталу. Наступного дня Держрада КНР підкреслила "важливість і терміновість" стримування інфляції.
Крім того, Держрада офіційно підтвердила можливість введення тимчасових заходів щодо стримування зростання цін на "важливі товари повсякденного попиту" і виробничу сировину і матеріали на тлі прискорення інфляції до максимуму за два роки.
Крім того, Держрада пообіцяла стабілізувати ціни на газ, скоротити обсяг спекуляції сільськогосподарськими товарами і забезпечити доступність свіжих овочів, зернових, олії та цукру для населення, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заяву Держради.
При необхідності будуть використані цінові обмеження.
"Інфляція є пріоритетним питанням для регуляторів. Контроль цін може виявитися ефективним в короткостроковому періоді", - відзначив економіст Citigroup Кен Пен.
У січні 2008 року Китай тимчасово заморозив зростання цін на нафтопродукти, газ і електрику, а також на товари першої необхідності і проїзд у громадському транспорті, щоб знизити інфляцію, рівень якої підскочив тоді до максимуму за десять років.
Підвищення норм резервування - один із заходів
Інфляція є "реальною і суттєвою загрозою" для економіки, вважає економіст Morgan Stanley у Гонконгу Ван Цінн.
"Ризик повторення ситуації кінця 2007 - першої половини 2008 року, коли зростання сировинних цін спровокувало підвищення інфляційного тиску в emerging markets, збільшується", - зазначив експерт.
"Китай вирішує проблему інфляції, що виростає від значного припливу коштів, - відзначає аналітик Credit Andorra Девід Масіа. - Це характерно не лише для Китаю, те ж саме роблять у всіх країнах emerging world. Вони намагаються контролювати ціни і, тим самим, сповільнюють відновлення світової економіки".
Підвищення резервних вимог розглядається як частина зусиль китайської влади щодо зниження інфляції та запобігання перегріву економіки.
Китай підвищує резервні вимоги, прагнучи скоротити обсяг ліквідності у фінансовій системі, щоб обмежити ризики інфляції та формування "бульбашок" на ринках.
Чи буде збільшення базової ставки?
За прогнозами аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, до кінця грудня НБК може піти на підвищення облікової ставки.
Однак вчорашнє рішення щодо резервів може відкласти підвищення базової ставки до грудня, вважають аналітики HSBC.
Експерти Bank of America також вважають, що очікувати зростання вартості грошей в КНР варто скоріше в наступному місяці, ніж у листопаді. На їхню думку, рішення про збільшення норм резервування викличе відтік коштів з фінансової системи країни в розмірі близько 350 млрд юанів ($53 млрд).
Народний банк Китаю 19 жовтня підвищив базові відсоткові ставки по кредитах і депозитах вперше з грудня 2007 року. Ставка по кредитах ЦБ терміном на 1 рік була збільшена до 5,56% з 5,31%, по депозитах - до 2,5% з 2,25%.
З вересня по грудень 2008 року банк кілька разів знижував базові відсоткові ставки для підтримки економіки. Цього року НБК перейшов до жорсткості кредитно-грошової політики з метою запобігти формуванню "бульбашок" на ринках активів і перегріву економіки.
Ринки чекали кроків Китаю
На офіційну заяву НБК у п'ятницю фінансові ринки відреагували незначним зниженням. На думку аналітика Societe Generale у Лондоні Джеспера Деннесбо, така реакція може пояснюватися тим, що інвестори вже заклали очікування такого розвитку подій в ціни, ринки металу "вже, ймовірно, досягли мінімумів корекції".
Європейські фондові індекси і котирування ф'ючерсів на індекси США падають у п'ятницю після виходу інформації про збільшення резервних вимог у Китаї. Stoxx Europe 600 знизився з початку торгів на 0,5%, значення ф'ючерса на індекс Standard&Poor's 500 опустилось на 0,2%.
Акції гірничодобувних гігантів Rio Tinto, BHP Billiton, Anglo American впали на 1,5%, 1,3% і 0,8% відповідно, однак така динаміка спостерігається з самого ранку.
Основний фондовий індекс Китаю Shanghai Composite зріс у п'ятницю на 0,8%. Оголошення про заходи ЦБ з'явилося після закриття ринків. У той же час з початку тижня індикатор опустився на 3,2% на побоюваннях сповільнення темпів зростання китайської економіки на тлі заходів щодо утримання інфляції.
Чергове рішення про підвищення норм резервування для банків негативно вплинуло на настрої інвесторів на багатьох сировинних ринку.
Нафта марки WTI з поставкою в грудні подешевшала на $0,21 (0,26%) - до $81,64 за барель. Раніше в процесі торгів контракт дорожчав на 1,1%.
Підвищення цін на золото з негайною поставкою в Лондоні становить вдень у п'ятницю близько 0,3%.
П'ять із шести основних промислових металів, включаючи мідь, алюміній і олово, дорожчають у п'ятницю.
Мідь із поставкою через три місяці на Лондонській біржі металів (LME) подорожчала на 0,4% - до $8460 за тонну. На нью-йоркській Comex березневий ф'ючерс на мідь зріс в ціні на 0,3% - до $3,85 за фунт.
У той же час падіння вартості міді за підсумками тижня може досягти майже 2% через різкий спад, що спостерігався на початку тижня, спровокований саме чутками про намір КНР перешкоджати перегріву економіки.
Олово з поставкою через три місяці на LME подорожчало на 2% - до $25,6 тис. за тонну. Вартість нікелю з поставкою через три місяці піднялася на 0,3% - до $21,906 тис. за тонну. Алюміній подорожчав на 0,3% - до $2315 за тонну. Цинк додав у ціні 0,2%, його вартість досягла $2190 за тонну. У той же час тонна свинцю подешевшала на 0,6% - до $2302.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас