Лукашенко запропонував Азербайджану поставляти нафту в Білорусію за своп-схемою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко запропонував Азербайджану поставляти нафту в Білорусію за своп-схемою

Енергетика
466
Президент Білорусії Олександр Лукашенко пропонує Азербайджану поставляти нафту за своп-схемою по нафтопроводу Одеса-Броди, а далі в реверсі по "Дружбі" до Білорусії.
"Ми ведемо наші переговори не проти когось. Я маю на увазі поставки в Білорусію, на наші НПЗ, азербайджанської нафти. Перш за все, за своп-схемою. Ми цього не приховуємо", - заявив Лукашенко, зустрічаючись в п'ятницю в Мінську з президентом Державної нафтової компанії Азербайджану Ровнагом Абдуллаєвим.
Глава держави зазначив, що "ви виграєте десятки доларів на одній тонні, ми - також виграємо".
При цьому білоруський президент сказав, що "якщо ми не домовимося, то ми все одно будемо купувати нафту на таких самих умовах і в басейнах Середземного моря, Чорного моря, ще десь, і за своп-схемою будемо поставляти її в Білорусію". "А свою нафту, яку ми видобуваємо в Венесуелі, купуємо у Венесуелі, - ми знайдемо компанію, яка буде поставляти в Білорусію", - заявив Лукашенко.
"Але ми хотіли б, щоб ми це робили зі своїми друзями (Азербайджаном)", - заявив він.
Лукашенко висловив готовність розглядати "будь-які варіанти співпраці щодо вуглеводневої сировини". Крім того, додав президент Білорусії, "поки ми побудуємо у себе заводи з розрідження природного газу, а Азербайджан буде на узбережжі чи то Грузії, чи то Росії скраплювати цей газ, як це робить Катар, то ми з задоволенням будемо купувати у вас цей природний газ".
"Це буде значно вигідніше, ніж купувати газ у "Газпрому", - вважає білоруський президент.
За його словами, "всі ці напрями співпраці ми не приховуємо і хотіли б, щоб Азербайджан був нашим партнером у цій справі".
Лукашенко сказав, що ці проблеми він не один раз обговорював з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. "Ільхам Гейдарович до цього нормально ставиться. Думаю, настав час зробити декілька кроків вперед", - заявив Лукашенко.
Лукашенко заявив про добру динаміку розвитку торговельно-економічного співробітництва з Азербайджаном. "Думаю, якщо ми з вами домовимося щодо очевидного, дуже вигідного напрямку співробітництва (щодо постачань нафти - ІФ), то ми значно збільшимо цей товарооборот. Я думаю, ми домовимося", - упевнений Лукашенко.
Як заявив у свою чергу Абдуллаєв, перед поїздкою до Білорусі він отримав відповідні інструкції від президента Азербайджану. Він поінформував Лукашенка про те, що "сьогодні у нас пройшло гарне обговорення з питань збільшення нашого товарообороту, питання свопу". "Ми добре попрацювали, знайшли рішення, і ми вам доповімо про рішення цих питань", - зазначив президент Державної нафтової компанії Азербайджану.
Як повідомлялося раніше, за даними "Транснафти", аверсне прокачування нафти по нафтопроводу Одеса-Броди розпочнеться у вихідні дні, хоча спочатку передбачалося, що це відбудеться 22 листопада.
Як повідомлялося, 18 листопада морський нафтотермінал "Південний", розташований у морському порту "Південний" (Одеська область, Україна), почав розвантаження танкера з нафтою, призначеною для аверсного прокачування по нафтопроводу Одеса-Броди. За даними "Укртранснафти", обсяг купленої на умовах своп партії становить 80 тис. тонн, власником ресурсу виступає "Білоруська нафтова компанія". Білоруська сторона профінансує послуги з розвантаження танкера і прокачування нафти по нафтопроводу. Планується, що нафта буде закачана в нафтопровід в порту Південний і потім транспортована через Одеса-Броди і реверсу південної гілки нафтопроводу "Дружба" на Мозирський НПЗ.
Під час пробного прокачування по Одеса-Броди буде поставлена російська нафта марки Urals згідно з контрактом на умовах своп, укладеним між "Білоруської нафтовою компанією" і PDVSA (Венесуела). Передбачається, що нафта надійде на Мозирський НПЗ на наступному тижні і буде перероблятися в такому ж режимі, як і інша російська нафта, що поставляється на завод трубопровідним транспортом і залізницею. Раніше Мозирський НПЗ переробляв венесуельську нафту марки Santa Barbara в суміші з російською Urals.
"Транснефть" повідомляла, що експортний графік прокачування нафти з Росії в листопаді дозволяє прокачати сировину з України по реверсу трубопроводу "Дружба" на Мозирський НПЗ.
У 2010 році Білорусія закупить у Венесуелі 4 млн тонн нафти, в 2011 році - 10 млн тонн, до 8 млн тонн з яких будуть поставлені на умовах своп і транспортовані по трубопроводу Одеса-Броди.
Нафтопровід Одеса-Броди спочатку будувався для прокачування легкої каспійської нафти в Європу. Перша черга нафтопроводу довжиною 674 км і потужністю 9 млн тонн на рік, що з'єднала морський нафтовий термінал "Південний" і систему магістральних нафтопроводів "Дружба" в районі міста Броди (Львівська область), був введений в експлуатацію в 2001 році. Трубопровідна система до 2004 року не використовувалася через відсутність відповідних домовленостей між власниками каспійської нафти і нафтопереробними заводами в Україні і в Європі. З 2004 року нафтопровід використовується в реверсному режимі для транспортування нафти з нафтопроводу "Дружба" на термінал "Південний".
Згідно з експортним графіком на 4-й квартал 2010 року, в напрямку порту "Південний" з Росії планується поставити 1,45 млн тонн нафти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас