У гривні набагато довше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У гривні набагато довше

Аграрний ринок
1211
Прогнозуючи динаміку відсоткових ставок на наступний рік, банкіри переважно виходять із припущення, що ніяких істотних змін в економіці країни не відбудеться. У цьому випадку ставки із депозитів у банківській системі продовжать знижуватися.
"Наприклад, за гривневими депозитами - мінімум до 12-14%, що нижче навіть докризового рівня", - говорить Антон Шаперенков, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу "VAB Банку". Правда, якщо інфляція за результатами року досягне 12-13%, то нижче цієї цифри ставки, очевидно, не впадуть, більше того, можуть навіть трохи підрости. Відсотки за валютними депозитами, швидше за все, залишаться без змін.
Незважаючи на зниження прибутковості внесків, фахівці не прогнозують істотного відтоку коштів із банківської системи. "Якщо зниження буде плавним, то ми не прогнозуємо істотних відтоків, тому що практично відсутні альтернативні джерела розміщення коштів, перш за все, для фізичних осіб", - говорить Тетяна Надточій, директор департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку". Вона нагадує, що обсяг ресурсів, залучених від фізичних осіб, вже перевищив докризовий рівень більш ніж на 35% - і це незважаючи на зниження ставок.
На даний момент вкладники розділилися на дві групи: ті, хто віддає перевагу вільному користуванню грошима, і ті, хто вважає за краще отримати підвищений дохід. Перші активно використовують короткострокові вклади або депозити з можливістю поповнення і часткового зняття, другі охоче відкривають депозити на два роки і більше. Банки охоче співпрацюють з другою групою вкладників і пропонують їм додаткові бонуси.
"Відповідно до вимог НБУ, всі депозити банків, що передбачають можливість дострокового зняття коштів, враховуються як короткострокові, - уточнює директор департаменту організації та стратегії Кредобанку Роман Лепак .- Залучення таких депозитів банкам зараз вже невигідне, оскільки за рахунок коштів цих депозитів не можна здійснювати довгострокове кредитування, і по ним банки встановлюють невисокі процентні ставки, але зате вводять депозитні продукти з "градаційній" системою формування доходу: ставка поступово зростає в міру збільшення терміну дії депозиту ". На його думку, в подальшому саме такі банківські продукти будуть користуватися попитом.
Крім того, як зазначають експерти, в період зниження відсоткової ставки, як правило, більш популярними стають вклади з можливістю поповнення рахунку. Ця тенденція вже помітна, хоча в такі депозити вже сьогодні закладаються обмежені можливості поповнення, зокрема, за сумами.
У наступному році ця тенденція на депозитному ринку знайде продовження в симбіозі з підвищеними ставками із довгих депозитів. Як зазначив пан Шаперенков, різниця між ставками із довгих і коротких вкладів у 2011 р. буде рости і повертатися до тієї різниці, яка була до кризи, коли зазор становив кілька відсотків, а не десяті частки.
Щоб утримати своїх вкладників від спокуси забрати гроші з фінустанови, банки будуть використовувати в першу чергу класичні бонуси і подарунки на зразок безкоштовного оформлення поліса страхування або розіграшу автомобіля після закінчення терміну дії депозиту.
Але досить багато уваги вони обіцяють приділяти поліпшенню якості банківських продуктів і розширенню їх асортименту. "На ринку можуть з'явитися нові можливості.
Такі, наприклад, як управління депозитним рахунком через інтернет-банкінг, мобільний банкінг, вільне поповнення депозиту, поліпшення можливості управління термінами вкладів ", - перераховує Антон Шаперенков. Крім того, доповнює Роман Лепак, перспективними будуть і "гібридні" продукти - коли на картковому рахунку, наприклад, зарплатному, частина коштів розглядається як гроші на терміновому депозиті і на них нараховуються вищі відсотки, а інша частина - як кошти, призначені для розрахунків, тобто з мінімальною процентною ставкою. У цілому ж, на думку заступника голови правління "Юнекс банку" Олександра Бондаренка, ринок буде орієнтуватися на інтернет-технології та інтернет-продажі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас