З нового року у сусідів заборонять продавати заморожене м'ясо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З нового року у сусідів заборонять продавати заморожене м'ясо

Аграрний ринок
477
Російська влада прагне до того, щоб м'ясо, яке ввозиться в країну, було максимально свіжим. В результаті є шанс, що іноземні постачальники можуть знову отримати привабливий ринок. А поки ж вітчизняні птахівники нарощують продаж за рахунок "пильності" митниці.
Глава Росспоживстандарту Геннадій Онищенко знову заявив про заборону з нового року виробництва та продажу на території Росії мороженого м'яса птиці. "Перехід на охолоджене м'ясо птиці було затверджено ще в березні 2008 р. З 1 січня 2011 р. замороженого м'яса на ринку просто не буде. Це більш відстала, груба технологія, в результаті якої м'ясо втрачає дуже багато корисних властивостей", - цитують Геннадія Онищенко російські ЗМІ.
За словами чиновника, постанову Россільгоспнагляду про заборону мороженого м'яса птиці було прийнято ще в 2008 р. І спочатку російські експерти її трактували як протекціоністські дії влади по відношенню до внутрішніх виробників м'яса.
Тепер же, коли до набрання чинності документа залишилися лічені тижні, саме з боку місцевих товаровиробників спостерігається найбільший опір новим нормам. Заборона мороженої курятини не лише закриє перед імпортерами російський ринок, але й буде мати плачевні наслідки для місцевого виробництва, де більша частина виробничих технологій і логістика працюють виключно під заморозку. Особливо складно пояснити логіку влади стосовно віддалених районів країни, де фактично відсутнє власне виробництво курятини, і м'ясо поставляється з далеких відстаней в замороженому вигляді.
Виробники вже встигли звернутися до уряду з проханням заборону скасувати. Крім того, постанова викликала нарікання з боку країн Євросоюзу та Америки як неправомірне рішення, яке не має жодних наукових обґрунтувань. Розпач іноземних постачальників зрозуміти нескладно, з огляду на колосальні обсяги ринку найбільшого у світі імпортера м'яса. Особливо в тяжкому становищі американські постачальники, які з початку року безрезультатно намагалися налагодити безперебійне постачання м'яса на російський ринок.
Так, з початку 2010 р. росіяни ввели техрегламент, згідно з яким допустимий вміст хлору в розчині для обробки курячого м'яса знижується вчетверо, що не відповідало технології більшості американських виробників. Переговори американців з російською владою велися до серпня, і тільки у вересні було знято заборону на імпорт м'яса птиці із США.
Досі залишаються осторонь і українські виробники. На сьогоднішній день жодне з вітчизняних підприємств не експортує м'ясо птиці до Росії. Швидше за все, для них перевірки Россільгоспнагляду затягнуться ще на невизначений час.
Опитані українські виробники запевнили, що, на відміну від постачальників із далекого зарубіжжя, змогли б поставляти в європейську частину Росії охолоджене м'ясо птиці, яке б відповідало всім нормам Россільгоспнагляду. Втім, через короткий термін зберігання (шість-сім діб) у торгівлі охолодженою курятиною особливо важлива швидка логістика, тобто оперативне проходження митниці. Гарантувати, що товар не буде простоювати на кордоні, складно, тим більше що, на думку вітчизняних трейдерів, майбутня заборона безпосередньо пов'язана з бажанням закрити ринок для зарубіжних постачальників і найменше - з турботою про споживача.
Про це, наприклад, говорить той факт, що попит на курятину, як і інші види м'яса, у всьому світі має сезонний характер. Тому виробники під час традиційного спаду торгової активності частину продукції заморожують. Якість мороженої курятини може нічим не поступатися охолодженій, за умови, що його не будуть кілька разів розморожувати, наприклад, спеціально через нові умови продажу.
Втім, багатьом методам боротьби з імпортерами у росіян сьогодні навчається нинішня українська влада. Для внутрішнього ринку це вже принесло свої плоди.
За даними Global Trade Information Services (GTIS), імпорт свинини за сім місяців поточного року в Україні скоротився на 29% - до 55,401 тис. т, імпорт охолодженої і мороженої яловичини - на 75%, до 1,683 тис. т. Якщо виробництво свинини в Україні трохи підросло, то яловичини - залишається, як і колись, на низькому рівні. Зарубіжні трейдери заявляють про те, що в Україні стримують імпорт руками двох контролюючих органів - митниці (за допомогою серйозного підвищення митної вартості і, як наслідок, митних платежів) та ветеринарної служби (розширеними перевірками імпорту, анулюванням вже виданих дозволів тощо).
Як результат - ціни на свинину і яловичину істотно зросли. Це змусило велику частину населення зовсім відмовитися від червоного м'яса, перерозподіливши попит на більш дешеву курятину.
У результаті поки що ситуація дає можливість вітчизняним виробникам м'яса птиці почуватися вільно. За підсумками поточного року, швидше за все, покажуть хороше зростання продажі курятини в Україні, що дає можливість спокійно спостерігати за перипетіями на ринку у сусідів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас