"Ъ": Імпортний цукор направлять до Держкомрезерву та Аграрного фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Імпортний цукор направлять до Держкомрезерву та Аграрного фонду

Аграрний ринок
243
З 1 січня 2011 року ліцензії на ввезення 250 з 260 тис. т цукру-сирцю (сировина для виробництва цукру), що ввозиться за квотою СОТ, видаватимуться лише компаніям, що мають контракти на продаж продукту Держкомрезерву і Аграрному фонду (АФ), говориться у проекті постанови уряду "Про внесення змін до Порядку розподілу тарифної квоти на ввезення до України цукру-сирцю з очерету", розміщеній на сайті Міністерства економіки. До цих пір на отримання ліцензії на ввезення цукру-сирцю до України могла претендувати будь-яка компанія.
Ініціатива може бути схвалена, якщо Кабмін виділить достатній обсяг коштів для фінансування закупівель (тонна цукру-сирцю в Одеському порту зараз коштує $649/т), розповіло джерело в Мінекономіки. Якщо це станеться, Держкомрезерв купуватиме цукор за ринковою ціною, запевнив заступник голови комітету Володимир Жуков. За його словами, компанії, з якими укладатимуть контракти, визначаться на тендері відповідно до вимог закону "Про держзакупівлі": "Ми працюватимемо лише з крупними і надійними партнерами".
Якщо учасники ринку відмовляться співпрацювати з Держкомрезервом і не ввозитимуть цукор-сирець, комітет зможе організувати постачання самостійно або за допомогою компаній контрагентів, запевнив Жуков: "У нас є можливості для зберігання цукру, а для його переробки ми можемо укласти договори з українськими заводами". Голова АФ Олександр Маринець відмовився прокоментувати ініціативу Мінекономіки, пояснивши, не ознайомився із документом. За його словами, поки Агрофонду удалося купити лише третину з дорученого урядом обсягу - 50 тис. т., оскільки компанії неохоче співпрацюють із відомством. АФ купує цукор дуже дешево - по 5,5 тис. грн/т, тоді як ринкова ціна - 7,3 тис. грн/т, пояснив директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка.
У Міністерстві економіки вважають, що реалізація запропонованої ініціативи допоможе не допустити різкого зростання цін на ринку цукру. У колишні роки стрибки цін відбувалися через те, що в Україні виробляється на 20-30% менше цукру, ніж споживається. Крім того, держоператорам, як правило, удається купити не більше 3-7% цукру з дорученого урядом обсягу, говориться у тексті аналізу регуляторного впливу при реалізації проекту постанови. За даними Мінагрополітики, в поточному році в країні буде вироблено 1,7 млн т цукру (за необхідних 1,8-2 млн т). А в AAA вважають, що обсяг виробництва не перевищить 1,4-1,45 млн т, що за відсутності перехідних залишків загрожує дефіцитом і зростанням цін.
Маючи 250 тис. т цукру (12,5% обсягу вжитку), держоператори зможуть впливати на цінову ситуацію на ринку, говорять його учасники. За словами пана Наливки, найбільші виробники, швидше за все, не зможуть укласти контракти з Держкомрезервом і Агрофондом, вони до цих пір з держоператорами не співпрацювали через низькі ціни і корупцію: "Поки більшість тендерів АФ і Держкомрезерву виграють нікому не відомі структури, як правило, 'одноденки'".
Виробники вже уклали більшість контрактів на постачання цукру, у тому числі із врахуванням запланованих об'ємів ввезення із країн СОТ, розповів голова ради директорів "Цукровий союз 'Укррос'" Володимир Григоревський: "Якщо розроблений Мінекономіки документ буде схвалений і ми не зможемо ввезти запланований об'єм цукру, будемо змушені платити штрафні санкції за невиконання договірних зобов'язань".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас