Нарешті наша влада згадала про молодь. Краще б не згадувала... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нарешті наша влада згадала про молодь. Краще б не згадувала...

Казна та Політика
7100
Нарешті наша влада, яка все поліпшує, згадала про молодь. А то чекаємо-чекаємо: пенсіонерам життя мали намір "поліпшити" - за допомогою відбору пенсії у працюючих; малий і середній бізнес - а це в основному люди середнього віку - від запропонованих поліпшень котрий день під Верховною Радою стоять; студенти не знають спокою, відстоюючи своє конституційне право на безкоштовну освіту, а ось молодь старше 22 років якось не сильно охоплена турботою уряду - була... Ну от - дочекалися!
Далі сміятися якось не хочеться.
17 листопада заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Світлана Толстоухова заявила, що уряд України має намір знизити з 35 до 24 років вік молоді, яка має право на пільги від держави. "У Європі молоддю вважаються люди до 24 років, у нас було 28 років, а потім збільшили, коли почали видавати пільги молодим сім'ям. 28 років було мало, бо, за статистикою, більшість дітей народжується не до 28 років, а до 35" , - сказала Толстоухова. За її словами, таке розуміння молоді не відповідає жодному європейському стандарту. "Сьогодні йде дискусія, в тому числі і серед молоді, про те, зменшити до 29 чи 24 років, щоб прийти до європейських стандартів", - розповіла заступник міністра.
Особливо зачепило ось це "невідповідність євростандартам". Я просто пам'ятаю, з якою помпою в часи першого прем'єрства Януковича у 2003 році ВР підвищувала вік молоді в Україні до 35 років - і саме! - щоб привести його до євростандартів.
Так, у жовтні 2003 року народний депутат України, голова комітету ВР з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик внесла до парламенту проект Закону України "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні", яким пропонувалося збільшити верхню вікову межу у визначенні "молодь", "молоді громадяни" з 28 до 35 років. У той час закон визначав, що молодь, молоді громадяни - це особи від 14 до 28 років, а молода сім'я - подружжя, в яких вік чоловіка та дружини не перевищує 30 років. Законопроектом пропонувалося верхню межу збільшити до 35 років.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначалося: "Законодавством країн Європи та відповідними міжнародними угодами визначено вік молодого громадянина - до 35 років. Тому прийняття його дасть можливість гармонізувати українське та європейське законодавство"!
Автори законопроекту також підкреслювали, що в разі ухвалення та набрання чинності даного закону не потрібні додаткові витрати з держбюджету. У той же час його прийняття дозволить розширити коло молодих громадян держави, які будуть мати можливість використовувати статті закону, що визначають деякі пільги для молоді, зокрема - можливість отримання пільгових державних довгострокових кредитів на будівництво або придбання житла, здобуття вищої освіти тощо. 23 березня 2004 року Верховна Рада прийняла цей закон, а 13 квітня Президент України Леонід Кучма підписав його.
Зрозуміло, що суми, які виділяються в усі наступні роки на молодіжне будівництво, були сміхотворно малі. Зрозуміло, що лише мала частина найбільш наполегливої "молоді" змогла реалізувати своє право на ці пільги. Але у молодих людей був хоч мізерний, але шанс поліпшити свої житлові умови або взяти кредит на оплату навчання у вузі...
Зараз же їх мають намір позбавити і цього шансу.
Причому, представника уряду не бентежить той факт, що, згідно з Конституцією, громадян України не можна позбавляти пільг, наданих їм раніше прийнятими законами.
Парадоксально й те, що міністерство, яке має ратувати за поліпшення життя ввіреної йому категорії населення, збирається відібрати й існуючі малі крихти! Небагато, обмовляючись при цьому, що (цитата Толстоухової) ті, хто зараз користується пільгами для молодих, їх не втратять, до того ж буде передбачений певний перехідний період. За її словами, це пов'язано передусім зі скороченням витрат на програми для молоді.
Так ви ж при владі! Чого скорочуєте? Тому що не ваш електорат? ...
При цьому брешуть про "невідповідність євростандартам"... У передрукованій "Вікіпедією" статті з енциклопедичного словника зазначається: "...в Європейському Союзі вік "молодого фермера" (young farmer) - від 18 до 40 років. У вітчизняній (читай - російській - авт.) Соціології найчастіше нижня вікова межа молоді визначається між 14-20, а верхня - між 25-29 роками. Хоча у практиці спостерігається збільшення віку окремих груп молоді, як наприклад, молодих вчених (до 33-35 років)..."
Ось так. Поряд з поверненням корупційних схем під час вступу до вузів і введенням плати мало не за можливість відвідувати лекції - надто вже "турботливою" виходить молодіжна політика уряду Азарова-Януковича.
А може, це дрібна помста у відповідь на акції студентів, які, незважаючи ні на які заборони і погрози ректоратів, все виходять і виходять на вулиці, відстоюючи свої права?! Адже саме їх - котрі виросли в більш-менш вільній Україні, не пам'ятають адміністративного управління і "залізної руки", які не бояться висловлювати власну думку - надалі торкнеться зниження віку молоді на 11 років. Схоже, саме вони є найбільшим страхом нинішніх любителів фрази: "Демократія - це порядок"...
Марина Сингаївська
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас