Янукович дозволив Раді змінювати Конституцію без бюлетенів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович дозволив Раді змінювати Конституцію без бюлетенів

Казна та Політика
1251
Президент України Віктор Янукович підписав закон про скасування норми регламенту про особисте голосування депутатів бюлетенями, повідомляє прес-служба Президента України.
Раніше Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо способу голосування", який був зареєстрований і внесений нардепом від Партії регіонів Володимиром Макеєнком до порядку денного засідання ВР (№7380 від 18 листопада 2010 р.). За відповідне рішення проголосували 253 депутати.
Закон скасовує норму регламенту про особисте голосування депутатів бюлетенями.
Закон вносить зміни до статей 37, 47 і 149 регламенту Верховної Ради України.
Зокрема, відповідно до закону, відкрите голосування здійснюється: за допомогою електронної системи з фіксацією результатів голосування - поіменне, в тому числі з можливою роздруківкою результатів голосування кожного народного депутата. На вимогу народних депутатів результати голосування можуть висвітлюватися на інформаційному табло електронної системи в залі засідань по депутатських фракціях; шляхом підняття руки (у разі відсутності технічної можливості голосування за допомогою електронної системи).
Відповідно до закону, рішення Верховної Ради приймаються шляхом відкритого поіменного голосування, крім випадків, передбачених чинним регламентом, коли проводиться таємне голосування шляхом подачі бюлетенів.
Також законом встановлюється, що після обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції України на голосування ставиться, відповідно, питання про його попереднє схвалення (стаття 155 Конституції) або прийняття в цілому (стаття 155, частина перша статті 156 Конституції). Законопроект, який не отримав (за статтею 155 або, відповідно, частини першої статті 156 Конституції) необхідної кількості голосів народних депутатів на підтримку, вважається відповідно не схваленим попередньо чи неприйнятим.
Зазначимо, до внесення змін відкрите голосування здійснювалося за допомогою електронної системи з фіксацією результатів голосування - поіменне, в тому числі з можливим роздрукуванням результатів голосування кожного народного депутата. На вимогу народних депутатів результати голосування висвічуються на інформаційному табло електронної системи в залі засідань по депутатських фракціях; шляхом підняття руки (у разі відсутності технічної можливості голосування за допомогою електронної системи); шляхом подачі іменних бюлетенів у порядку, встановленому Верховною Радою.
Рішення Верховної Ради приймалися шляхом відкритого поіменного голосування, крім випадків, передбачених регламентом, коли проводилося таємне голосування шляхом подачі бюлетенів та відкрите голосування шляхом подачі іменних бюлетенів.
У статті про попереднє схвалення, прийняття ВР законопроекту про внесення змін до Конституції, який за висновком КСУ відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції йшлося про те, що після обговорення законопроекту про внесення змін до Конституції на голосування ставиться, відповідно, питання про його попереднє схвалення або прийняття в цілому. Голосування могло проводитися поіменно шляхом подачі іменних бюлетенів з особистими підписами народних депутатів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас