Нафтотермінал "Південний" розпочав прийом нафти для прокачування по системі "Одеса-Броди" в Білорусь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтотермінал "Південний" розпочав прийом нафти для прокачування по системі "Одеса-Броди" в Білорусь

Енергетика
477
На морський нафтовий термінал "Південний" (Одеська обл.) прибув танкер з 80 тис. т російської експортної суміші Urals для Білорусі. Про це повідомив сьогодні РБК-Україна начальник управління зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Укртранснафта" Михайло Кравченко.
За його словами, судно очікувалося в період 16-18 листопада. Почалося його розвантаження. Після чого нафту буде поставлено на ВАТ "Мозирський НПЗ" нафтопроводами "Одеса-Броди" і "Дружба".
Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що Білорусь оплатить витрати, пов'язані з пробним прокачуванням "венесуельської" нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди", наміченого на 17 листопада. Питання оплати білоруською стороною, за даними Клюєва, вже вирішене.
Перший віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко зазначав, що пробне прокачування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі з України в Білорусь відбудеться 17 листопада. Обсяг прокачування складе 80 тис. т. За його словами, ця нафта, закуплена у Венесуелі і поставлена в Білорусь на умовах своп. "По нафтопроводу буде прокачана інша, не венесуельська нафта", - сказав Семашко.
Господарюючі суб'єкти Білорусі та Україні 25 жовтня в Мінську підписали контракт на організацію пробного прокачування нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі. Планується, що нафта буде закачана в нафтопровід в порту "Південний" і потім транспортована по "Одеса-Броди" і південній гілці нафтопроводу "Дружба" на Мозирський НПЗ.
Відзначимо, 1 листопада ц.р. Україна і Білорусь підписали договір про транспортування венесуельської нафти на Мозирський нафтопереробний завод (НПЗ) в обсязі до 8 млн т на рік. Договір передбачає використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у напрямку Бродів.
За словами джерела в прес-службі "Укртранснафти", документ укладено через відсутність гарантій Росії на використання української системи "Одеса-Броди" для прокачування нафти в українські чорноморські порти на експорт. Підготовлений проект угоди між урядами України і Росії про співпрацю в транспортуванні нафти на НПЗ України та її транзит, парафований 27 жовтня, не містить жодних гарантій.
Як повідомлялося, Україна почала приймати венесуельську нафту для Білорусії 25 квітня 2010 року.
За даними фахівців, на кінець 2009 р. запаси нафти у Венесуелі становили 99,4 млрд бар. (7,9% від світових запасів), видобуток нафти - 2566 тис. бар. на день. Раніше Венесуела і Білорусь уклали контракт на постачання 30 млн т нафти в 2011-2013 рр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас