Введення Податкового кодексу призведе до подорожчання кредитів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення Податкового кодексу призведе до подорожчання кредитів в Україні

Кредит&Депозит
1058
Введення в дію Податкового кодексу може призвести до подорожчання кредитів і скорочення обсягу малого та середнього бізнесу в Україні, вважає перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін.
"Кредити подорожчають у зв'язку з тим, що запровадили тему звичайної відсоткової ставки. Думаю, це буде повний абсурд - це середня температура по лікарні", - сказав він на прес-конференції в четвер.
За його словами, визначення обсягу оподаткування з урахуванням цього інструменту призведе до невиправданих узагальнень. "Кожен кредит - це окрема ціна, тому що там діють окремі фактори і ризики", - пояснив Аржевітін.
Крім того, перший заступник голови фінансового комітету зазначив, що передбачені умови резервування знизять активну діяльність кредитно-фінансових установ і сприятимуть зростанню вартості кредитів. "Оподаткування автоматично буде лягати на відсоткову кредитну ставку", - підкреслив він.
Говорячи про оподаткування доходів від розміщення коштів на депозитах, Аржевітін повідомив, що досі не сформована остаточна позиція про термін його введення: досі розглядається можливість початку оподаткування, як з 2011 року, так і з 2015 року.
Крім того, за його словами, складні юридичні конструкції проекту Податкового кодексу не дозволяють говорити про остаточне податкове навантаження на вкладників: у документі вказується ставка на рівні 5%, але на практиці вона може виявитися більшою.
Парламентарій також повідомив, що запропоновані умови оподаткування найнятих працівників у малому бізнесі, жорсткість умов закупівлі товарів у невеликих підприємств, а також жорсткість доступу до спрощеної системи оподаткування може скоротити обсяг малого та середнього бізнесу в Україні на третину. "Податковий кодекс - він, як мінімум, відсотків на 30 погубить малий і середній бізнес", - вважає Аржевітін.
Як повідомлялося, парламент України на поточному тижні приступив до постатейного розгляду проекту Податкового кодексу в другому читанні. Очікується, що Податковий кодекс буде затверджений в цілому до кінця поточного тижня: цього року до терміну прийняття Податкового кодексу прив'язаний процес підготовки проекту державного бюджету на 2011 рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас