Іран готовий продавати газ Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран готовий продавати газ Європі

Енергетика
329
Іран готовий до довгострокової співпраці із Азербайджаном в питаннях купівлі-продажу газу, заявив президент Ірану Махмуд Ахмадінежад на прес-конференції в Баку.
"Іран готовий до довгострокової співпраці (із Азербайджаном, - ИФ-Аз) в цій сфері. У нас на двосторонньому рівні є відповідна угода, яка створює можливості для безперешкодної співпраці", - сказав М.Ахмадінежад.
За словами іранського президента, європейські країни зацікавлені у покупці іранського газу.
"Ми не наполягаємо, аби вони купували у нас газ, оскільки у нас багато покупців. Якщо європейці хочуть придбати в Ірану газ, то повинні усунути перешкоди. Якщо вони хочуть наш газ, то ми готові його продати за прийнятною ціною", - зазначив він.
При цьому, М.Ахмадінежад не уточнив які саме перешкоди необхідно усунути європейським країнам.
Підписання довгострокового контракту із постачань азербайджанського газу до Ірану передбачалося ще минулим влітку. В рамках цього контракту постачання газу можуть скласти 3-5 млн кубометрів щодоби. Постачання газу здійснюватимуться по газопроводу Казі Магомед-Астара.
В теперішній час SOCAR здійснює свопові постачання газу до Ірану в об'ємі 1,3 млн кубометрів газу на добу для потреб Нахичеваньської автономної республіки Азербайджану.
Газокомпресорна станція, побудована в Астарі в 2005 році для постачань газу до Ірану для потреб НАР, розрахована на тиск газу на виході в 5,5 МПа і на максимальну пропускну спроможність в 2,2 млн кубометрів газу на добу. Для збільшення об'ємів постачань до Ірану азербайджанського газу до 5 млн кубометрів на добу, включаючи газ для НАР і комерційні постачання газу, виникла необхідність в будівництві нової станції в Астарі. За даними ДНКАР, тиск газу на виході нової станції складе 7,5 МПа, що якраз дозволить здійснювати постачання газу до Ірану в об'ємі 5 млн кубометрів щодоби.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас