Українські банки хочуть заборонити дострокове зняття депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки хочуть заборонити дострокове зняття депозитів

Кредит&Депозит
8794
Банки готові відновити повноцінне кредитування в Україні, але вимагають законодавчо захистити депозити, щоб вкладники не могли достроково їх забирати.
Депозитні ставки зараз в Україні - чи не найвищі у всій східній Європі. Надвисокі витрати на депозити, терміни яких є досить короткостроковими, змушують українські банки піднімати відсоткові ставки і по кредитах.
Тому українська влада повинна прийняти закон, який обмежить право вкладників достроково забирати свої депозити, або передбачити законодавчо високі штрафи за розірвання депозитного договору.
Саме це є передумовою відновлення в Україні кредитування, вважає президент Форуму провідних фінансових інститутів України, голова "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.
Також він виступає за обмеження кількості гравців на українському ринку банківських послуг з тим, щоб кредити були більш доступними для українців. "Зараз в Україні багато банків, конкуруючи, пропонують клієнтам високі депозитні ставки. Тому, чим вищі відсотки по депозитах, тим більші ставки по кредитах, які ми змушені вводити для клієнтів", - пояснює Лавренчук.
Голова правління "ОТП Банку" Дмитро Зінков пропонує українській владі більше подбати про законодавчі передумови розширення ринку фінансових послуг. Банкір упевнений, що введення урядових, муніципальних і корпоративних облігацій допоможе банкам створити фінансовий запас міцності, який дозволить відновити кредитування і бізнесу, і населення.
"Має щось змінитися в українському менталітеті щодо нових фінансових інструментів. Я думаю, це відбудеться не раніше 2020 року. Але вже зараз наші клієнти потребують довгострокових кредитів", - говорить Зінков.
Також банкіри не проти відновити в Україні кредитування в іноземній валюті, яке українська влада заборонила в розпал кризи, щоб надалі захистити позичальників від курсових стрибків. Нацбанк поки не готовий дозволити банкам видавати кредити в іноземній валюті, заявляє голова ради НБУ Петро Порошенко.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас