Промисловість добре попрацювала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промисловість добре попрацювала

Казна та Політика
337
Темпи зростання обсягів промислового виробництва в жовтні прискорились до 4,8% до рівня вересня, тоді як аналогічний показник у вересні складав 2,9%, повідомили вчора в Держкомстаті. При цьому темпи зростання до аналогічного періоду минулого року в жовтні виявилися такими ж, як і у вересні - 10,2%.
Однак цей показник виявився істотно нижчим 11,5%, названих прем'єр-міністром Миколою Азаровим на початку листопада. Темпи зростання, зафіксовані за підсумками десяти місяців, знизилися на 0,1 відсоткового пункту, до 10,7%.
Порівняно із показниками вересня понад усе прискорилися темпи зростання у виробництві і розподілі електроенергії, газу і води (+22,2%), що пояснюється раннім початком опалювального сезону. Погіршились показники видобутку неенергетичних копалин (-2,1%), легкої промисловості (-2%), виробництва коксу і продуктів нафтопереробки (-1,9%), машинобудування (-0,7%). Всі ключові галузі, окрім машинобудування, в жовтні продемонстрували помірне зростання: металургія поліпшила свої показники на 2,5%, хімічна промисловість - на 8,5%, харчова - на 8,9%. За словами співвласника концерну "Стиролу" Миколи Янковського, зростання в хімічній галузі обумовлене поліпшенням внутрішнього попиту. "Поганий урожай цього року стимулював попит на добрива", - пояснив він.
В регіональній динаміці різке зростання виробництва в жовтні показали дві області: Івано-Франківська (+30%) і Тернопільська (+24,8%). У листопаді президент Віктор Янукович відкрив в Калуші (Івано-Франківська область) завод "Карпатнафтохім" із виробництва хлору і каустичної соди. Але за словами прес-секретаря ЗАТ "Лукор" Анатолія Гетманчука, підприємство почало роботу ще у вересні.
Позитивні показники роботи промисловості в жовтні дозволяють говорити про поліпшення річного показника. "Всі недавні прогнози будувалися на погіршенні світового попиту на метал, але доки його не спостерігається, що і забезпечує позитивні результати промисловості", - зазначає керівник аналітичного відділу групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишин. "Хороші показники роботи хімічної промисловості і менший, ніж очікувався, спад в машинобудуванні і видобутку неенергетичних копалин дозволяють говорити про перегляд річного прогнозу з 9,5% до 10%", - уточнює аналітик ДІК Astrum Investments Management Олексій Блінов.
Як повідомлялось, окрім поліпшення показників промисловості, в жовтні прискорився роздрібний товарообіг - на 0,6 в. п., до 5,8%, знизився спад в сільському господарстві (на 0,1 в. п., до 1,2%) і будівництві (на 3,6 в. п., до 9%). Проте знизилися темпи зростання вантажообігу - з 10,4% до 8,1%. "Ми розраховували, що за підсумками дев'яти місяців зростання ВВП складе близько 5%, і останні дані Держкомстату це підтвердили.
Що стосується жовтня, то можна сказати, що кумулятивне зростання ВВП за десять місяців залишилося на колишньому рівні", - зазначило джерело в Нацбанку. Збереження нинішніх темпів зростання в промисловості може забезпечити 5-відсоткове збільшення ВВП за підсумками року, вважає Блінов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас