Болгари обігнали наш Мінпал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгари обігнали наш Мінпал

Енергетика
695
А Україні в Москві пророкуватимуть "найбільш комфортну формулу ціноутворення" завдяки дружнім і добросусідським взаєминам, а також озвучують інші приємні фрази, що набили оскому.
В суботу стало відомо, що "Газпром експорт" зробив Болгарії пакетну пропозицію із цін на газ, яка передбачає їх зниження на 5-7% до кінця 2012 р. Таких домовленостей було досягнуто під час переговорів міністра енергетики Росії Сергія Шматка із керівництвом Болгарії в липні 2010 р. Також в матеріалах російського уряду, оприлюднених агентством "Інтерфакс" напередодні запланованого на цьому тижні візиту Володимира Путіна до Софії, говориться, що "до 30 червня 2011 м. "Газпром експорт" укладе з "Булгаргазом" прямий довгостроковий договір про постачання, що гарантують потреби болгарських клієнтів в природному газі із Росії на умовах, не гірших за ті, які можуть бути надані якомусь іншому покупцеві в тому ж пункті здачі".
Подробиці про російсько-болгарські газові домовленості стали відомі після того, як віце-спікер Держдуми Росії і президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявив, що підстав для зниження ціни на газ для Болгарії і України немає. Проте він не виключає, що за наявності "економічної мотивованості" "Газпром" може піти на поступки. "Якщо є економічно обґрунтовані причини для зниження ціни, вони будуть реалізовані. Тому я б не передрікав результат переговорів з болгарською стороною. Ми - за формулу ціни, яка закладена в контракти. Ми - за довгострокові контракти на десятиліття вперед. На мій погляд, це не так критично, тому може бути знайдений компроміс", - зазначив російський чиновник, розмірковуючи про можливість зниження ціни на російський газ для Болгарії. Що ж до України, то, за його словами, якщо знайдуться якісь вагомі і серйозні аргументи, то вони будуть реалізовані. "Ми і так в чому лише назустріч не пішли, тому я не бачу жодних підстав для зниження ціни. Наші відносини - дружні і добросусідські, і буде визначена найбільш комфортна формула для продажів", - сказав Валерій Язєв. Він також вважає, що в українсько-російські контракти, що діють, на постачання і транзит газу, підписані торік на десять років, закладена "абсолютно ринкова" формула ціни, відмовлятися від якої для "Газпрому" сенсу немає.
Але в уряді Миколи Азарова не втрачають надії переписати газові домовленості, підписані за підтримки екс-прем'єра Юлії Тимошенко і її російського колеги Володимира Путіна. Москва і Київ намагаються знайти компроміс в питанні створення спільного підприємства на базі активів "Газпрому" і "Нафтогазу", а також консорціуму із управління українською газотранспортною системою спільно з європейськими споживачами російського газу. Крім того, в Кабміні вирішили реалізувати галузеві програми, направлені на скорочення вжитку дорогих імпортних енергоресурсів, диверсифікацію їх постачань і розвиток вітчизняного видобутку нафти і газу. Проте, на думку експертів, в найближчій перспективі українська економіка не відчує позитивного ефекту від таких заходів, оскільки на їх здійснення буде потрібно від трьох до семи років.
Певною підтримкою у зменшенні залежності України від російського газу можуть стати спроби Сполучених Штатів ослабити вплив російського газового експорту в Європі завдяки переорієнтації на європейський напрям потоків зрідженого природного газу, що імпортуються в США (ЗПГ). "Із врахуванням значного власного потенціалу сланцевого газу і відсутності необхідності в імпорті додаткових обсягів цього виду сировини США можуть реекспортувати раніше законтрактований ЗПГ до Європи. Ці постачання можуть сприяти збільшенню обсягів дешевшого ЗПГ на традиційному експортному ринку Росії", - говориться у повідомленні агентства Reuters в минулу п'ятницю.
В майбутньому, вказується в повідомленні, США планують будувати власні заводи із зріджування сланцевого газу з тим, аби підсилити конкуренцію з Росією на міжнародному ринку. Перше таке постачання буде здійснено на цьому тижні до Британії, головної гавані для ЗПГ в Європі, звідки це паливо надходить на континент через інтерконектор, що пов'язує Великобританію з Бельгією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас