Янукович не вміє по-іншому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович не вміє по-іншому

Аграрний ринок
1501
Лідерами зовнішніх постачань стануть компанії - "Кернел Трейд", "Нібулон" і "Сарна", а також "Сантрейд".
Ще 4 листопада Мінекономіки, не отримавши заявок від трейдерів, через тяганину із дозвільними документами в МінАПК, продовжило їх прийом до 18 листопада. Далі справа пішла за непередбаченому сценарієм. Постановою № 1046 Кабмін зобов'язав МінАПК видати підтвердження на обсяги зерна компаніям в екстреному порядку, що логічно. Крім того, він зажадав цим самим документом від Мінекономіки 12 листопада завершити прийом заявок і в той самий день розподілити квоти. На жаль, про те, аби розподіл часток у поставках зерна відбудеться 12 листопада, компанії дізналися лише близько 19 години 11 листопада. Цікаво, що такий важливий документ був прихований від громадськості. І на сайті Кабміну він просто відсутній.
Проте сталося те, чого так чекали експортери зерна: квоти роздали, хоча і не в повному обсязі. Нагадаємо, квота з експорту зерна була встановлена на рівні 2,7 млн. т, 700 тис. т з яких складають ячмінь і пшениця (200 тис. і 500 тис. т - відповідно). Обсяг обмеження по кукурудзі був встановлений на рівні 2 млн. т. Квот по цій культурі видано в обсязі 1,482 млн. т, про що свідчать дані на сайті Мінекономіки. Там само можна побачити "щасливчиків", які зможуть у найбільшому обсязі відвантажувати зерно за кордон. До них потрапила компанія "Кернел Трейд" - обсяг отриманої квоти із зерна склав 436 тис. т (29%). Також "Нібулон" надасть зовнішнім покупцям 380,4 тис. т зерна, більшу кількість якого - кукурудзи (307,4 тис. т), що становить 26% у рейтингу експорту. Компанія "Сарна" (трейдер "Бунге") отримала квоту у розмірі 22%, що відповідає 331 тис. т зерна, а "Сантрейд" (трейдер "Гленкор") дозволили експортувати 207 тис. т, що відповідає 14% від обсягу квотування.
Більшість компаній не отримали дозволу на експорт, оскільки сумарно обсяг заявок перевищував квотні обсяги і досягав 3 млн. т. Але, за словами окремих учасників, була ще одна причина. "Процедуру інакше, ніж національної авантюрою, не назвеш: квоти отримали лише ті компанії, які встигли пролобіювати їх отримання у Мінекономіки", - поскаржився власник однієї з компаній, що подавав заявку на 62 тис. т зерна - кукурудзи і ячменю.
Його документи навіть не потрапили до списку аналізованих. В іншій великій міжнародній компанії, яка ледве встигла вийти на ринок України і робить перші кроки в напрямку експорту зерна, також залишилися незадоволені розподілом квот. "Для більшості компаній відбір заявок 12 листопада став сюрпризом. Крім того, штучно були створені умови для отримання обсягів "своїми компаніями", - сказав представник цієї компанії.
Примітно те, що до списків одержувачів квот потрапив і державний трейдер - компанія "Хлебінвестбуд". Їй дозволили експортувати 2,7 тис. т пшениці, що становить 0,5% в рейтингу постачальників цієї культури. В Українській зерновій асоціації (УЗА) та Української аграрної конфедерації (УАК) від коментарів щодо конкурсу заявок відмовилися, як і гендиректор одного з переможців - "Нібулона" Олексій Вадатурський. Тим не менше президент УЗА Володимир Клименко зазначив, що дивним була поспіх Мінекономіки у вирішенні питання, що не дозволило більшості компаній вчасно зорієнтуватися: "Як сніг на голову, опустилось постанова про розподіл квот 12 листопада, що було порушенням порядку, встановленого Кабміном раніше". Гендиректор УАК Сергій Стоянов раніше зробив заяву про те, що квотування експорту взагалі незаконно, оскільки воно суперечить закону України "Про державну підтримку сільського господарства" від 24.06.2004 № 1877-IV. Документ забороняє органам влади втручатися у процес розпорядження аграріями сільгосппродукцією, в тому числі - шляхом обмеження експорту. З цієї причини всі дії влади на ринку зерна, що вживаються з початку маркетингового сезону, є незаконними.
Аналітики також стримані у коментарях щодо розподілу квот і відзначають той факт, що задіяний принцип роздачі обсягів ніяк не відповідає так званим "історичним", до якого збиралися вдатися у Кабміні. За словами аналітика ІК "Драгон Капітал" Тамари Левченко, розподілені обсяги становлять 78% від квотної зерна. "Очевидно, що решту600 тис. т кукурудзи Кабмін продасть вже на аукціоні", - припустила вона. На думку експерта, найголовніше - щоб влада відмовилася від ідеї обмеження експорту зерна у наступному році, що може ще сильніше зашкодити ринку, з точки зору втрати прибутку сільгоспвиробниками.
На даний момент зернотрейдери продали на зовнішні ринки близько 4,5 млн. т урожаю, що майже вдвічі менше торішніх обсягів. Якщо обмеження з вивезення зерна не скасують, Асоціація фермерів і приватних землевласників, а також представники Аграрного союзу Україна оголосять всеукраїнський страйк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас