НББ: у Білорусі зниження ставок із кредитів відбувається за рахунок конкуренції на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НББ: у Білорусі зниження ставок із кредитів відбувається за рахунок конкуренції на ринку

Кредит&Депозит
173
У Білорусі зниження ставок із кредитів відбувається не в результаті адміністративної дії з боку Національного банку Білорусі (НББ), а за рахунок конкуренції на банківському ринку. Про це заявив начальник управління кредитно-депозитного моніторингу головного управління регулювання банківських операцій НББ Олексій Назаров в п'ятницю під час "круглого столу", присвяченого кредитуванню малого і середнього бізнесу, передає ПРАЙМ-ТАСС.
"Нас радує те, що зниження ставок із кредитів і, відповідно, підвищення їх доступності йде у меншій мірі за рахунок якоїсь адміністративної дії з боку Національного банку. Збулася наша мрія: ставки знижуються в результаті конкуренції між банками. Особливо на посилення конкуренції вплинуло те, що на наш ринок приходять нові гравці, нові іноземні інвестори", - сказав він.
За даними НББ, максимальний рівень повної відсоткової ставки із кредитів індивідуальним підприємцям в білоруських рублях в 2010 році був зафіксований в березні і склав 24,96% річних, у вересні середня ставка вже складала 16,5%. Із кредитів юридичним особам максимальна середня ставка була зафіксована в січні (20,74%), за вересень (без врахування пільгового кредитування) вона склала 13,35% річних.
Із кредитів у іноземній валюті для індивідуальних підприємців середня ставка знизилась із 16,5% в лютому до 11,5% річних у вересні, із кредитів юрособам - з 11,7% в січні до 8,7% у вересні поточного року.
За словами представника Нацбанку, сьогодні у Білорусі в кредитуванні малого і середнього бізнесу беруть участь 28 банків. Кількість кредитних договорів, що діють, укладених із суб'єктами малого і середнього бізнесу, на 1 жовтня склала більше 25 тис. Заборгованість із таких кредитів на 1 жовтня досягла 5,8 трлн білоруських рублів (1 долар - 3 030 білоруських рублів), що складає близько 10% від загальної заборгованості із кредитів, виданих суб'єктам господарювання.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас