Молдова захотіла в Євросоюз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдова захотіла в Євросоюз

Казна та Політика
250
Прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат заявив, що країна вже в 2011 році подасть заявку на вступ до Євросоюзу.
Молдова планує подати заявку на вступ до ЄС вже в наступному році На його думку, країна готова до цього кроку з урахуванням прогресу, досягнутого за останній час у процесі проведення реформ і впровадження в країні європейських стандартів. За його словами, для вступу до ЄС необхідно пройти декілька етапів, і подача заявки - перший з них.
Заяви влади Молдови пролунали після того, як Європа пообіцяла республіці введення безвізового режиму.
25 жовтня Рада Євросоюзу із закордонних справ рекомендувала Європейській комісії підготувати план дій щодо лібералізації візового режиму для Молдови. Відповідно до рішення ради, зазначений план буде містити умови, виконання яких дозволить надати жителям республіки безвізовий режим поїздок до ЄС.
Як відзначають експерти в Молдові, дане рішення ЄС надасть політичну підтримку проєвропейській ліберально-демократичній політичній коаліції на позачергових парламентських виборах, які пройдуть 28 листопада.
Раніше Філат заявляв, що влада республіки розраховує отримати безвізовий режим з ЄС вже в 2012 році. За його словами, умови, запропоновані Євросоюзом для лібералізації візового режиму для громадян Молдови, стосуються забезпечення безпеки даних особистого характеру, безпеки документів, що засвідчують особу, безпеки на кордоні, забезпечення реадмісії та створення адекватних умов для міграційного процесу.
Низка цих зобов'язань вже впроваджується в країні, а деякі будуть впроваджені найближчим часом, зазначив Філат.
На цьому фоні сьогодні стало відомо, що уряд Молдови прийняв рішення про відновлення прямої стаціонарного телефонного зв'язку з Придністров'ям, перерваного в 2003 році після так званої "телефонної війни" між Кишиневом і Тирасполем.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас