Фермери закликають керівництво країни скасувати квотування експорту зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фермери закликають керівництво країни скасувати квотування експорту зерна

Аграрний ринок
232
Асоціація фермерів і приватних землевласників (АФЗУ) просить президента України Віктора Януковича втрутитись у ситуацію, що склалась із експортом зерна.
"Асоціація фермерів і приватних землевласників вимагає негайної відміни будь-яких обмежень на експорт зерна, оскільки блокування постачань зернових за кордон за експортними контрактами приносить колосальні збитки сільськогосподарським виробникам. За попередніми даними, збитки перевищили 10 млрд грн.", - повідомляється в прес-релізі асоціації.
На думку АФЗУ, із зібраних Україною 41 млн тонн зерна країна може відправити на експорт 16 млн тонн. В той же час асоціація зазначає, що аграрії не можуть зібрати кукурудзу, оскільки її ніде зберігати через переповнені зерном елеватори.
Крім того, АФЗУ вважає, що обмеження експорту викликає зниження внутрішніх цін на зерно. Таким чином, на думку асоціації, агрогосподарства не можуть за рахунок продажу вирощеного урожаю отримати досить коштів на проведення сільгоспробіт.
Як повідомлялося, Україна з 19 жовтня і по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, у тому числі на пшеницю - 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.
Чинний зараз порядок розподілу квот передбачає, що ліцензії на експорт зерна видаватимуться за рекомендаціями спеціально створеної Мінекономіки комісії. Розподіл квот здійснюється на підставі поданої заявки протягом 15 календарних днів після публікації на офіційному сайті Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок. Разом із заявкою претендент на квоту повинен надати висновок Міністерства аграрної політики про наявність у нього планованого для експорту зерна і здатності його експортувати.
Раніше Мінекономіки оголосило про початок прийому заявок на отримання ліцензій на експорт зерна з 20 жовтня по 3 листопада включно. Проте, як повідомили учасники ринку, зернотрейдери не змогли подати заявки через те, що Мінагрополітики не видало жодній із компаній висновок про наявність у них запланованого для експорту зерна і здатності його експортувати, який потрібен для подачі документів до Мінекономіки.
Мінекономіки 4 листопада оголосила про повторний, з 4 по 18 листопада, прийомі заявок на отримання ліцензії на експорт зернових в рамках встановлених до кінця року експортних квот.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас