Банки чистять кредитні портфелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки чистять кредитні портфелі

Кредит&Депозит
1385
Днями група компаній CredEx, що спеціалізується на роботі з проблемною заборгованістю, купила в одного із банків з іноземним капіталом портфель проблемних заставних кредитів номінальною вартістю 160 млн. грн.
За словами генерального директора групи компаній CredEx Сергія Демінського, ця фінустанова входить до першої двадцятки банків за розмірами активів (назву банку компанія не розкриває). Переговори з банком тривали півроку. "Переговори зайняли тривалий термін через необхідність узгодження процедури продажу перш за все іпотечної заборгованості і заборгованості із автокредитів. Крім того, банку потрібно було погоджувати свої внутрішні процедури", - пояснює Демінський.
Придбаний CredEx портфель на 80% складається із заставних іпотечних і автокредитів фізосіб і на 20% - зі споживчих кредитів. Із врахуванням даної операції компанія збільшила свій портфель викупленої заборгованості до 850 млн. грн., а загальний обсяг коштів під її управлінням склав 1,03 млрд. грн., велика частина з яких представлена банківськими активами.
Як зазначають учасники ринку, операція цікава тим, що проданий був саме заставний портфель. Раніше банки позбавлялися від беззаставних кредитів, а із забезпеченими проблемними кредитами намагалися справлятися самостійно. "Це одна з найбільших операцій на ринку по заставних портфелях, які тільки починають продаватися", - коментує Михайло Кузьмін, член правління OTP Bank.
Розмір дисконту, з яким була здійснена дана транзакція, не розголошується. Як зазначає Роман Самойлик, начальник управління колекшн Platinum Bank, дисконт визначається такими критеріями, як дні прострочення, тип і специфіка продуктів, а також вартість і ліквідність застави. "Якщо забезпечення в портфелі виявиться неліквідним на сьогоднішній день, то дисконт може бути вельми значним", - говорить Роман Кокшаров, директор інвестиційної компанії "Джет Інвестментс". На його думку, середній дисконт із таких транзакцій може знаходитися в діапазоні від 65% до 90% залежно від застави. Михайло Кузьмін дає схожу оцінку. "Залежно від якості такі портфелі продаються за 15-30% від його вартості (при цьому беззаставні портфелі продаються в середньому від 0,5% до 7% вартості)",- говорить експерт.
Поки продажем своїх проблемних активів більшою мірою займаються саме банки з іноземним капіталом. На ринку відома інформація про такі транзакції за участю Правекс-банка, OTP Bank, Альфа-банка, БТА-банка, "ІНГ Банк Україна" та ін. "Вони повністю розуміють специфіку ринку купівлі-продажу "проблемки", а власники українських банків деколи хочуть продавати свої проблемні портфелі за номіналом", - говорить Демінський. Але експерти не виключають, що фінустанови із українським капіталом ще сповна можуть активізуватися.
Роман Кокшаров зазначає, що такі транзакції для банків психологічно непрості, адже вони виливаються у втрату частини активів і фіксацію збитків. Але ринкова конкуренція, що посилюється, за ресурс і клієнтів може спонукати і банки з вітчизняним капіталом скидати баласт. При цьому здійсненню таких операцій сприятиме і зростання конкуренції між колекторними і факторинговими компаніями. "Конкуренція серед них збільшується, відповідно - їх пропозиції із купівлі портфелів стають усе більш вигідними і банки усе більш зацікавлені в роботі з ними", - зазначає Кузьмін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас