Інфляція в Китаї в 2010 р. перевищить заплановані 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Китаї в 2010 р. перевищить заплановані 3%

Казна та Політика
187
Зростання споживчих цін (індекс CPI) в Китаї за підсумками 2010 року перевищить заплановані 3%, повідомив голова Державного комітету КНР з розвитку і реформ Чжан Пін.
"За оцінками, в поточному році індекс зростання споживчих цін у країні буде трохи вище 3-відсоткового рівня", - сказав він на нараді з питань розвитку вугільної промисловості, повідомили в середу місцеві ЗМІ.
Чиновник зазначив: "Спочатку передбачалося, що в четвертому кварталі 2010 року ситуація буде кращою, утримати зростання CPI за підсумками року не складе труднощів. Однак під впливом різних факторів ціни на енергоносії та сільгосппродукцію продовжують зростати".
Причини Чжан Пін бачить у великій кількості стихійних лих, "сліпому" зростанні потреб, а також "привнесених чинниках": девальвація американського долара викликає зростання цін на імпортовані товари, зокрема, на нафту, залізну руду, бавовну, зерно.
Він зазначив, що Держкомітет для стримування цін буде використовувати наявні резерви зерна, олії та низки інших сільгосптоварів.
Як повідомлялося раніше, у вересні 2010 року інфляція на споживчому ринку склала 3,6%, тобто зростання цін стало рекордним за останні два роки. У серпні та липні 2010 року інфляція досягала 3,5% і 3,3% відповідно.
За підсумками 2010 року зростання споживчих цін у Китаї може скласти 3,5%, заявляв раніше провідний економіст ГСУ Яо Цзінюань. Китайська влада вживає заходів для стримування інфляції, зокрема, нещодавно була підвищена базова відсоткова ставка.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас