Світу загрожує нова продовольча криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світу загрожує нова продовольча криза

Аграрний ринок
2612
У найближчі два роки вартість основних продуктів харчування може досягти рекордно високого рівня. Цієї осені уряди Кенії, Уганди, Нігерії, Індонезії і Філіппін вже попередили про можливий брак продовольства в 2011 р.
Серед причин майбутнього дефіциту називаються повені та посухи, від яких цього року постраждали країни-виробники, екстремальні погодні умови, очікувані в 2011 р., і спекуляції продавців, які скуповують запаси продовольства, щоб збути їх, коли ціни зростуть.
Тим часом вартість продуктів харчування продовжує зростати. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), в жовтні щомісячний індекс цін на продовольство досяг позначки 197,1, збільшившись на 8,4 пункти (або 4,45%) у порівнянні з вереснем. Протягом останніх 20 років індекс цін на продовольство був вищім, ніж зараз (на рівні 208,2-213,5 пункти), тільки в лютому-липні 2008 р., на піку світової продовольчої кризи.
"Ситуація у вересні погіршилась. За останні кілька тижнів з'явилися ознаки того, що ми слідуємо тим самим сценарієм, що і в 2008 р. Можливо, ми не побачимо ті ціни, які були у 2008 р., але цього разу вони можуть залишатися високими довше ", - говорить економіст ФАО з питань зернових культур Абдолреза Аббассіан.
Протягом 2010 р. ціни на кукурудзу піднялися на 63%, вартість пшениці зросла на 84%, соя подорожчала на 24%, а ціни на цукор зросли на 55%. Всього за кілька тижнів світові ціни на пшеницю і кукурудзу зросли майже на 30%. Причиною такого зростання цін стали несприятливі для сільгоспвиробників події цього літа: неврожай пшениці в Росії і заборона на її експорт, втрати врожаю в Україні і в Казахстані, виробництво яких становить четверту частину світового. Ціни на основні продукти харчування, такі як кукурудза і пшениця, залишаються нижче своїх максимумів 2008 р., але вони значно вищі цін докризового періоду.
Через посуху у Бразилії у світі може відчуватися брак цукру. На цю країну припадає більше половини світового експорту цукру. У п'ятницю березневий ф'ючерс на цукор-сирець на нью-йоркській ICE подорожчав до 32,3 цента за фунт, в останній раз ціна піднімалася вище 8 січня 1981 - до 32,5 цента. Ціни на цукор та рис тепер досягли найвищих позначок.
Ще однією причиною зростання світових цін на продовольство став прогноз Міністерства сільського господарства США, який свідчить про скорочення виробництва зернових. Так, пшениці в США буде зібрано на 30 млн. т менше, ніж у попередньому році.
Прогноз зі збору кукурудзи у США був зменшений відразу на 12,6 млн. т, до 321,7 млн. т, а її запаси на кінець сезону скоротилися на 5,45 млн. т, до 22,9 млн. т , що є найнижчим показником за останні 35 років. Повідомлення уряду США про більш холодну, ніж зазвичай, температуру води в Тихому океані, яка традиційно призводить до екстремальних погодних умов по всьому світу, також додало невизначеності щодо цін на продовольство в 2011 р.
Протягом кількох останніх років США рятували світ від дефіциту продовольства, коли виробництво в інших країнах падало. Так, США усунули брак продовольства в 2007 і 2008 рр.., Коли посуха скоротила виробництво пшениці в Австралії, в 2009 р. США збільшили експорт сої - у той час посуха завдала шкоди врожаю цієї культури в Аргентині. У нинішньому році США взяли на себе додаткові експортні зобов'язання, після того як влада Росії заборонили експорт зернових. Тепер же можливості США зменшилися.
Будуть збільшуватися ціни і на м'ясо-молочні продукти. У Росії після посухи через брак зернових кормів менш ефективні виробники та особисті підсобні господарства знижують поголів'я. Тому на російському ринку спостерігається короткостроковий надлишок пропозиції м'яса.
Однак у середньостроковій перспективі скорочення поголів'я призведе до нестачі продукції і різкого підвищення цін на м'ясо в 2011 р. Закупівельні ціни на молоко в Росії зараз перебувають на історичних максимумах: з кінця серпня до кінця жовтня їх зростання склало 22%, а порівняно з жовтнем 2009 р. - більше 50%.
Це пояснюють збільшенням цін на сухе молоко і масло на світовому ринку, а також внутрішніми чинниками: скороченням надоїв через посуху і безпрецедентним зростанням споживання молочних продуктів - на 11% з початку року. За даними виробників, потенціал зростання цін на молоко в Росії практично вичерпано: якщо ціни продовжать збільшуватися, почне зменшуватись споживання.
У країнах Азії вартість продуктів харчування впевнено зростає і поступово доходить до рівня цін, досягнутого під час продовольчої кризи в 2008 р. Викликано це тим, що попит на продукти харчування постійно збільшується, у той час як погодні умови в країнах-експортерах продовольства несприятливі. ФАО оголосила про збільшення цін на азіатських ринках на такі продукти, як цукор, боби і зернові. На рекордно високому рівні знаходяться ціни на помідори в Єгипті, часник в Китаї і на хліб у Пакистані.
Причиною чергової продовольчої кризи називається те, що на світових ринках сільськогосподарської продукції попит і пропозиція настільки не збалансовані, що невеликі локальні порушення у цій системі можуть мати значний вплив на світові ціни певних продуктів і далі можуть позначитися на всій довжині продуктового ланцюга. Так, в Індії і Росії триває заборона на експорт пшениці, тоді як в Китаї споживання продовольства збільшується з кожним днем.
У Мозамбіку цієї осені вже спалахували продовольчі бунти, в яких було вбито 12 осіб. При цьому ціни на продовольство в цій країні можуть зрости ще більше і призвести до політичної нестабільності.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас