Завантажені зерном судна почали відправлятись із українських портів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завантажені зерном судна почали відправлятись із українських портів

Аграрний ринок
262
Кабінет міністрів України дозволив експорт зерна, що знаходиться у портах, і перші судна вирушили за маршрутом 8 листопада, повідомив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.
"Вчора (8 листопада) почали випускати судна ыз зерном на експорт", - сказав він агентству Інтерфакс-Україна" в Києві у вівторок.
За словами Козаченка, відправлення суден із зерном було дозволено усним розпорядженням прем'єр-міністра Миколи Азарова.
Він уточнив, що не було необхідності в прийнятті офіційного розпорядження Кабміну, оскільки судна були завантажені ще до введення обмежень на експорт зернових.
Як зазначається із посиланням на Українську зернову асоціацію, в портах України ічерез обмеження українським урядом експорту зернових без надання зернотрейдерам часу для відправки на експорт товару, що вже надійшов у порти, в даний час знаходиться 472 тис. тонн зерна.
Україна з 19 жовтня і по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, у тому числі на пшеницю - 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.
Чинний порядок розподілу квот передбачає, що ліцензії на експорт зерна видаватимуться за рекомендаціями спеціально створеної Мінекономіки комісії. Розподіл квот здійснюється на підставі поданої заявки протягом 15 календарних днів після публікації на офіційному сайті Мінекономіки інформації про початок реєстрації заявок. Разом із заявкою претендент на квоту повинен надати висновок Міністерства аграрної політики про наявність у нього планованого для експорту зерна і здатності його експортувати.
Раніше Мінекономіки оголосило про початок прийому заявок на отримання ліцензій на експорт зерна з 20 жовтня по 3 листопада включно. Проте, як повідомили учасники ринку, зернотрейдери не змогли подати заявки через те, що Мінагрополітики не видало жодній із компаній висновок про наявність у них планованого для експорту зерна і здатність його експортувати, який потрібен для подачі документів до Мінекономіки.
Мінекономіки 4 листопада оголосило про повторний, із 4 по 18 листопада, прийомі заявок на отримання ліцензії на експорт зернових в рамках встановлених до кінця року експортних квот.
Відповідне оголошення оприлюднено на офіційному сайті Мінекономіки.
Раніше прем'єр-міністр Азаров повідомляв, Кабмін може дозволити експорт зерна, що знаходиться в портах, поза встановленими до 31 грудня цього року квотами.
За словами прем'єра, з початку 2010/2011 маркетингового року Україна експортувала більше 5 млн тонн зерна
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас