Який курс візьме гривня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Який курс візьме гривня?

Валюта
5125
У минулому місяці українці почали масово скуповувати долари: наші співвітчизники придбали близько 3,2 мільярда доларів, а продали лише 1,34 мільярда. Скупка іноземної валюти в такому обсязі в Україні до цього була лише в кризовому 2008 році. Експерти звинувачують у всьому не стільки девальваційні очікування українців, скільки політику держави.
Новорічний "подарунок" підприємцям
Обсяги іноземної валюти, скупленої населенням України в жовтні, вражають. Фактично, вони наблизилися до показника листопада 2008 року, коли населення скуповувало на 2,3 мільярда доларів більше, ніж продало, передає "Дело". За інформацією видання, обсяг готівкового долара поза банківською системою лише за один місяць збільшився на 1,87 мільярда доларів. Але на відміну від 2008-го, коли основним стимулюючим чинником скупки валюти для населення була невпевненість у гривні, що поступається за швидкістю девальвації в світі лише ісландській кроні та зімбабвійському долару, сьогодні долар скуповують через політику держави по відношенню до малого і середнього бізнесу.
"Останній варіант Податкового кодексу помітно ускладнює життя підприємцям, які працюють за спрощеною системою оподаткування. Тому не виключено, що бізнес активно запасається готівкою доларовими ресурсами, готуючись перевести свою діяльність у тінь після набрання чинності нового кодексу", - передає "Дело" слова Українського аналітичного центру Олександра Охріменко.
Готівковий долар, за його інформацією, є універсальним розрахунковим засобом бізнесу "в тіні". Таким чином, малий і середній бізнес прагне придбати розрахункові кошти до 1 січня - дати набрання чинності Податкового кодексу, якщо його ухвалить Верховна Рада. А в тому, що український парламент прийме цей документ, сумніватися не доводиться.
Разом з тим, з 1 січня Україна очікує і зростання мінімальної заробітної плати. Незважаючи на гадану позитивність даного кроку, існують серйозні сумніви в його доцільності. Принаймні, в цьому впевнена директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.
"Єдине, що не можу довести нашим урядам, - не можна підвищувати МЗП з 1 січня. Не можна! Підвищення мінімальної заробітної плати вимагає великих бюджетних витрат. Частково ці витрати компенсуються надходженням коштів з приватного сектора, але в січні підвищення надходжень неможливо навіть теоретично - країна півмісяця гуляє. Тому підвищувати мінімальну заробітну плату треба з лютого (а краще - з грудня, коли зарплати традиційно найвищі)", - передає слова Лібанової "Дзеркало тижня". Таким чином, бюджету буде завдано чергового шкоди, що позначиться на курсі національної валюти.
Ще однією причиною підвищеного інтересу до долара є поступовий наступ силовиків на переведення в готівку "тіньових" грошей. Як передає "Дело", на ринку "обготівковування" вартість даної процедури зросла на 10-15% за минулі півроку, і ще буде рости. Це змушує нечистих на руку підприємців виводити кошти в готівку якомога швидше. Як результат - підвищений попит на долар. Благо ситуація на світовому валютному ринку дозволяє всім стражденним закупити американську валюту. Незважаючи на домовленості міністрів фінансів і глав Центробанків в Південній Кореї в жовтні цього року, США не поспішає припиняти "валютні війни".
Американці заявили про свій намір простимулювати власну економіку на 600 мільярдів доларів, що знизить курс долара, але не на критичний рівень. Такий крок США вже встиг викликати запеклу критику Німеччини та Китаю. Українським підприємцям він на руку - долар на відміну від євро не буде втрачати своєї купівельної привабливості. З іншого боку, політика опонентів США буде сприяти тому, що американська валюта буде відносно стабільною, на відміну знову-таки від євро.
У той же час, економічні експерти всіляко заспокоюють населення України - знецінення гривні, на їхню думку, очікувати не доводиться.
Чи збереже гривня свою купівельну спроможність?
Чи буде національна валюта сильно падати в ціні - питання, яке турбує як пересічних українців, які отримують зарплату в гривнях, так і політиків, яких ці пересічні українці обирають. Експерти оптимістично дивляться в майбутнє.
"Ми вважаємо, що НБУ повністю контролює ситуацію і не дозволить до кінця року курсу долара вийти за межі 8 гривень за долар. Однак навіть натяк на ослаблення гривні породив масу спекулятивних прогнозів про те, що долар в найближчому майбутньому може зміцнитися і до 9 і до 12 гривень за долар. Швидше за все, такі розмови змусили значну частину населення переводити свої готівкові заощадження у валюту", - передає слова директора аналітичного департаменту інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова "Дело".
З ним солідарний експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк. Він упевнений, що до кінця року можлива ще одна хвиля розгону гривні в силу підвищення попиту з боку нерезидентів та подорожуючих.
"Однак пікові значення цін не перевищать 8-8,05 гривень за долар. До кінця 2010 року курс залишиться на "комфортному" для НБУ рівні - 7,9550 на міжбанку і 7,9700-7,900 в обмінниках", - передає слова Олексюка "Економічна правда". Разом з тим, Олексюк вважає, що потрібно почекати настання 2011 року. Тоді все стане очевидним.
"Ситуація з доларом проясниться лише після закінчення фінансового року, після вирішення ситуації з Податковим кодексом і прийняттям нового бюджету. Тим не менш, ми не бачимо сильних причин зміни ціни долара ні в бік збільшення, ні в бік зменшення. Орієнтиром, як і раніше, буде служити важливий психологічний рівень - 8 гривень ", - упевнений Олексюк.
Як відобразиться така ситуація на пересічному українці? Поки що важко сказати. У жовтні в Україні темпи інфляції різко знизилися. "Фактичний показник інфляції в жовтні 2010 р. виявився істотно нижчим від наших очікувань зростання на 1,7% м/м у зв'язку з менш сильним зростанням цін на молоко і молочну продукцію, а також несподівано сильним зниженням цін на фрукти", - передає слова Блінова "Інвестгазета". Крім того, свою роль зіграли і вибори, завдяки яким місцева влада не зважилася піти на збільшення тарифів ЖКГ для населення.
Але вибори пройшли - і проблеми повернулися. У тому ж Києві влада хоче в кілька разів підняти тариф на холодну воду для населення, що, безумовно, позначиться на купівельній спроможності гривні. У цілому, на думку експертів, ціни можуть збільшитися на 2-3%. Тим не менш, інфляція цього року буде нижчою, ніж у попередньому.
"За підсумками року ми отримаємо невисоку інфляцію, в межах 10-11%, що буде нижче від торішнього показника в 12,3%", - передає "Комерсант-Україна" слова аналітика ІК Concorde Capital Микити Михайличенка.
У результаті питання про купівельну спроможність гривні залишається відкритою. Інфляція і девальвація пов'язані одне з одним. Перший процес належить до купівельної спроможності національної валюти на внутрішньому товарному ринку, другий - на ринку іноземних валют. Найчастіше девальвація викликає інфляцію. Але іноді остання можлива і без зміни купівельної спроможності національної валюти відносно іноземних валют.
В Україні такий виняток з правил спостерігати доводиться рідко. І основна причина цього - значний за обсягами тіньовий сектор економіки, учасники якого ведуть взаєморозрахунки в основному в іноземній валюті - доларі США. Саме тому зміна вартості долара - по суті - девальвація, найчастіше може провокувати знецінення купівельної спроможності гривні на внутрішньому товарному ринку. Адже значна частина цього ринку розраховується доларом. Для зміни ситуації, що склалася, необхідна виважена і продумана політика держави щодо малого та середнього бізнесу. Боротися з тіньовим сектором економіки треба не лише силовими методами - "батогом", але і "пряником" - зменшенням податкового тиску. Проте поки український уряд не демонструє бажання йти назустріч підприємцям. А значить, і доля гривні "висить на волосині". У той же час, прем'єр-міністр України Микола Азаров продовжує гарантувати стабільність української валюти.
"Гривня сьогодні не просто достатньо стійка, а абсолютно стабільна", - зазначив голова Кабміну на Віденському економічному форумі. Однак що буде з національною валютою не "сьогодні", а завтра він не сказав.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас