Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1676
Російське керівництво за допомогою телебачення продемонструвало всю глибину братської любові до Віктора Януковича. Новим генеральним прокурором став кум і тезко Януковича Віктор Пшонка. На місцях продовжується підбиття підсумків виборів.
Із братським привітом
Російське телебачення давно нічого не показує випадково. Ось і сюжет в гумористичній програмі "Большая разница", де Віктор Янукович з`явився перед глядачами як Віктор Всемогутній, може бути тільки прелюдією масштабної інформаційної війни. У Москві звикли не церемонитися навіть зі своїми колись вірними союзниками. Хто не вірить - хай запитає у Олександра Лукашенка. Українська влада вважала за краще зробити вигляд, ніби нічого екстраординарного не трапилося, благо канал ICTV вирізав сюжет з Януковичем з трансляції на Україну.
Мабуть, варто нагадати тим, хто сидить на Банковій і сьогодні нагадує трьох мавп - нічого не бачу, нічого не чую, нікому нічого не скажу, - що Лукашенко використовував інформаційну атаку з боку Москви для зміцнення власної влади. Якщо офіційний Київ здатний тільки втиратися, то навздогін він одержить ще витонченіше "розважальне відео". "Віктор Всемогутній", судячи з усього, став реакцією на угоду про транспортування венесуельської нафти по українській території. Цікаво, що нам покажуть, якщо Янукович і Азаров навідріз відмовляться передавати ГТС під контроль Росії?
Парламент нагодували Пшонкою
Давно вже в Україні так швидко не міняли генерального прокурора. З одного боку, в Олександра Медведька закінчився рекордно-конституційний термін повноважень - він пробув біля штурвала ГПУ довгих 5 років, лавіруючи між Ющенком і Тимошенко. Але Олександр Іванович до останнього часу був зовсім не проти продовжити служіння Феміді. Мабуть, знайшлися ті, хто шепнув йому "заповітне слово". Тому Медведько попросився у відставку, а Віктор Янукович вніс на затвердження парламентом кандидатуру Віктора Пшонки.
Фактично це була перша реальна проба розширених після відміни політичної реформи президентських повноважень, і пройшла вона як по маслу. Річ навіть не в тому, що за Пшонку проголосували 292 парламентарії, а в тому, наскільки єлейно-пафосними були виступи деяких опозиційних депутатів, які з парламентської трибуни висловлювали упевненість, що Віктор Павлович - це і є втілення законності і порядку на українській землі. Пшонка невдовзі не забув відзначити, що є членом президентської команди. Не виключено, що в цьому належить переконатися багатьом опозиціонерам.
Литвин проти виборів
Цікаво, що спікер парламенту в загальний хор голосів вписався без звичного вже ентузіазму. У Володимира Литвина сьогодні інша турбота - не допустити проведення парламентських виборів в березні 2011 року. Цього кроку Володимир Михайлович боїться, схоже, більше, ніж оприлюднення повного архіву записів з кабінету Леоніда Кучми. Після місцевих виборів стало зрозуміло, що Литвину особливо ловити нічого - його народники опинилися настільки далекі від виборців, що впору їх називати декабристами. Або октябристами - за термінами проведення місцевої кампанії. Спікер, звичайно, бадьориться і не подає вигляду, навіть виступає за мажоритарну систему голосування, але за цими заявами ховається страх втратити крісло - реальний вплив на події в країні втрачений і без того.
Драми на місцях
Партія регіонів помітно підбадьорена результатом, показаним на місцевих виборах. У міру підрахунку голосів стає зрозумілим, що соратники Азарова - Януковича зможуть сформувати більшість в багатьох обласних радах за допомогою своїх мажоритарників, не звертаючи уваги на потенційних союзників. Крим, Луганська і Донецька області стали прикладами практично 100-процентної монополізації влади однією політичною силою, що обіцяла поліпшення життя вже сьогодні. Втім, саме в електоральному заповіднику "регіоналів" багато виборців проголосували "проти всіх".
Часто члени Партії регіонів діють з поспішністю, несолідною для влади. Наприклад, Олексій Костусєв поспішив прийняти присягу одеського градоначальника, не дозволивши Едуардові Гурвіцу оскаржити підсумки виборів. Упевнений у своїй перемозі і Геннадій Кернес, який зумів, за даними ТВК, обійти свого конкурента Арсена Авакова на виборах харківського мера всього на 0,63% голосів виборців. Своєрідний рекорд поставив Сергій Кравченко: його перевага на виборах луганського мера над головним конкурентом - комуністом Спиридоном Кілінкаровим - становила всього 21 голос. У комуністів росте невдоволення, а риторика все частіше віддає опозиційністю. Але "регіонали" відступати не збираються - вони налаштовані дістати більшість в максимальній кількості обласних і міських рад, підгрібаючи тих, що сумніваються, переманюючи опонентів і вербуючи мажоритарників. Напевно, їм незнайомі закони фізики про те, що кожна дія народжує протидію, а тому клапан суспільного розчарування і незадоволеності не можна тримати наглухо задраєним.
Втім, Партію регіонів порадували не тільки результати "Свободи", яка потіснила "Батьківщину" в західних областях, але і заочна сварка між Юлією Тимошенко і Арсенієм Яценюком. Екс-прем`єр, яка не з`являлася на публіці через хворобу, але тим не менше відправилася на ділову вечерю з делегацією Європарламенту, розгледіла серед відвідувачів ресторану Арсенія Яценюка, котрий задушевно розмовляє з Януковичем-молодшим. Головний "фронтовик" країни запевняє, що в цей час тягав залізо у спортзалі, але осад, як мовиться, залишився. Тому "Фронту змін" і "Батьківщині" буде непросто домовлятися про співпрацю на місцях.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас