Забезпечення всіх "спрощенців" касовими апаратами обійдеться держбюджету в 300 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забезпечення всіх "спрощенців" касовими апаратами обійдеться держбюджету в 300 млн грн.

Казна та Політика
426
Виділити з державного бюджету 300 млн грн на покупку касових апаратів для підприємців, що працюють за спрощеною системою оподаткування, пропонує голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник.
Про це він повідомив під час зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу у четвер, коментуючи зміни до Податкового кодексу, що передбачають зростання річної виручки таких підприємців з 300 тис. грн до 500 тис. грн за умови, що при такому збільшенні підприємець повинен забезпечити наявність касового апарата.
"Все одно прийде час, коли всі будуть зобов'язані користуватися касовим апаратом. Тому якщо сьогодні держава йде назустріч і готова купити всім підприємцям касові апарати, цим необхідно скористатися", - сказав В.Хомутинник.
Як він пояснив, для цих цілей держава купує касові апарати і передає їх в користування підприємцям на безкоштовний основі, "на це передбачається в проекті держбюджету 300 млн грн".
У свою чергу, народний депутат (фракція НУ-НС) Ксенія Ляпіна на засіданні комітету відзначила необхідність збільшення порогу річної виручки "спрощенців" до 1 млн. грн. Крім цього, вона висловилася за збільшення таких підприємців ставки податку до 400 грн, "щоб вони могли розвиватися і не потрапляти під адміністративний тиск (загальної системи оподаткування)".
У той же час вона пропонує для "спрощенців" з річним оборотом 500 тис. грн зберегти діючу ставку єдиного податку (200 грн), "враховуючи, що соціальні платежі і так винесені назовні - це вже на 48% підвищення верхньої ставки податку", - підкреслила Ляпіна.
"Ті, хто раніше, в 1998 році, могли заробляти до 500 тис. грн і платити 200 грн податку, це зовсім інші були гроші, ніж ті, які зараз можуть заробляти до 500 тис. грн. Тоді межа була з запасом", - пояснила депутат.
У той же час Ляпіна сказала: "У разі введення градації до 200 грн (для міст з населенням до 150 тис.ос.) і до 600 грн (для міст понад 150 тис. ос.) і залишивши весь цей податок на рівні місцевих рад, що передбачено змінами до проекту Податкового кодексу до другого читання, вони всі поставлять 600".
"У нас, на жаль, дуже сумний досвід спілкування з місцевими радами (...) У них немає місцевого бюджету, вони нічого не хочуть чути (...) Давайте не будемо таку спокуса вводити", - резюмувала Ляпіна.
Як повідомлялося з посиланням на главу Держкомітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайла Бродського, Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодився зі збільшенням річного обороту "спрощенців" з 300 тис. грн до 500 тис. грн, але при наявності касового апарата у останнього.
МВФ запропонував свій варіант змін до проекту Податкового кодексу, які, зокрема, передбачають підвищення межі річної виручки для підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, а також порогу для реєстрації платників ПДВ з 300 тис. грн до 500 тис. грн і збереження при цьому права юросіб працювати на спрощеній системі оподаткування.
Верховна Рада 7 жовтня підтримала в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений Кабінетом міністрів.
Спікер парламенту Володимир Литвин прогнозує, що Верховна Рада приступить до розгляду проекту Податкового кодексу в другому читанні на пленарному тижні, який відбудеться з 16 по 19 листопада.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас