Прийняти не можна відмовити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийняти не можна відмовити

Казна та Політика
2277
Головний податковий офіс вирішив оголосити війну збільшенню випадків відмови в прийомі звітності. Минулого тижня ДПАУ оприлюднила вичерпний перелік підстав, за якими підприємствам може бути в цьому відмовлено. Однак такий інструктаж навряд чи вирішить проблему. Адже і фіскали винаходять нові методи роботи із бізнесом не від хорошого життя.
За підсумками дев'яти місяців ДПАУ недовиконала план майже 5 млрд грн. Щоб підвищити збирання податків, фіскали продовжують винаходити нові способи штучного завищення податкових зобов'язань. Інспектори і раніше не брали у підприємств збиткові декларації. А тепер під слушним приводом (наприклад, нерозшифровані абревіатури ТОВ або ПП, не вказано телефон або адресу електронної пошти, не поставлено прочерк у графі "приналежність до авіабудівної або суднобудівної галузі") не приймаються і декларації з дуже низькими, на думку фіскалів, доходами.
І це викликало шквал нарікань з боку бізнесу. Щоб стримати запал підопічних, ДПАУ оприлюднила вичерпний перелік причин, з яких компанії може бути відмовлено у прийнятті звітності (відповідна інформація міститься в листі № 10317/6/12-0216 від 6 жовтня 2010 р.). "Закон" про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами "обумовлює єдина підстава, за якою декларація не може бути визнана як податкова звітність: відсутність обов'язкових реквізитів, підпису та печатки на цьому документі. Тому не визнавати декларацію з помарками, як пропонує ДПАУ, незаконно ", - говорить керуючий партнер ЮФ "Центр правового консалтингу" Артур Нонко.
Втім, наші бухгалтери, які давно звикли до причіпок інспекторів, навряд чи ризикнуть подати декларацію з помарки. Куди суттєвішим для них стане фактична заборона на подачу уточнюючих розрахунків до закінчення кампанії з подачі податкової звітності. Оскільки в цьому випадку інспекторам також дозволено не визнавати таку звітність як податкову.
Крім того, звітність не будуть приймати і від підприємств, на яких проводиться перевірка. "З листа ДПАУ незрозуміло, на що саме встановлюється заборона. Відмова приймати звітність під час проведення перевірки правомірна. Але якщо мова йде про те, що підприємству будуть відмовляти у прийнятті звітності за період, який вже перевірений, це не відповідає чинному законодавству. У межах 1095 днів позовної давності у платників податків є право коригувати звітність навіть після проведення перевірки. Крім того, при збільшенні зобов'язань платник податків зобов'язаний заплатити штраф у розмірі 5% від суми донарахування ", - говорить партнер ЮФ "Коннов і Созановський" Євгенія Дербал.
Зате питання подачі збиткових декларацій головний податковий офіс тактовно обійшов. "У листі-відмові рідко пишуть прямо, що декларація не прийнята у зв'язку з тим, що в ній зазначений негативний об'єкт оподаткування або незначні податкові зобов'язання. Як правило, інспектор заявляє про таку причину неприйняття документа усно. І якщо доведеться оскаржити рішення в суді або у вищій податковій, ніхто не визнає реальної причини відмови, оскільки така підстава не передбачена в законі. Щоб зафіксувати таку вимогу інспектора, знадобиться на кожну здачу звітності ходити зі свідками або адвокатом і вимагати письмової вказівки реальних причин відмови в прийомі декларації. Тоді, може, і приймуть, щоб не піднімати шум ", - говорить завідувачка відділу податків та зборів Асоціації платників податків України Валентина Проніна. Такий стан речей збережеться і надалі. Тим більше, що тепер у фіскалів з'явилася гарна шпаргалка - лист ДПАУ, з якого можна буде підібрати відповідне обґрунтування відмови в прийомі звітності.
Подана звітність (у тому числі декларації з ПДВ) не буде визнаватися як податкова, якщо платник:
  • не позначив обов'язкових реквізитів (наприклад, код ЄДРПОУ);
  • не завірив документи необхідними підписами або печатками;
  • не проставив прочерки в тих рядках, які не заповнюються;
  • не доклав обов'язкові додатки;
  • допустив наявність у документі порваних сторінок, підчисток, помарок, виправлень, дописок і закреслень;
  • подав ксерокопію документа;
  • не є платником ПДВ або реєстрація анульована;
  • подав уточнюючий розрахунок до декларації, якщо сама декларація була подана в іншому звітному періоді, або до граничного терміну подання податкової декларації, або якщо уточнення в ньому стосуються більшого терміну, ніж термін давності;
  • подає звітність під час перевірки

    Олексій Набожняк

За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас