Дешеве під забороною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеве під забороною

4265
Бажання уряду перекрити нелегальний імпорт товарів під виглядом секонд-хенду для 67% населення України може закінчитися досить плачевно: і без того обмежене в своїх витратах, воно зможе купувати одяг і взуття в 5-10 разів рідше.
Українці отримали чергову тактичну перемогу над владою: минулого тижня "гаряче" питання заборони ввезення до України вживаних товарів (або секонд-хенду), було знято з порядку денного Податкового кодексу. І відразу внесене на розгляд до іншого кодексу - Митного. Ігор Калетник, глава Державної митної служби, вже заявив, що не підтримує заборону ввезення секонд-хенду на територію нашої країни. Але фінальний підсумок битви довкола ввезення до України б/в одягу і взуття буде відомий лише до кінця року, коли, як обіцяють, проект Митного кодексу буде прийнятий.
Кабмін, як і раніше, стоїть на своєму: під виглядом секонд-хенду до України активно нелегально ввозиться новий одяг і взуття, і завдання уряду - боротися із контрабандою. Для порівняння: якщо в 2002 році до України офіційно було завезено 56 тис. тонн такого товару, то в 2009 році - імпорт досяг 71,5 тис. тонн (на суму $57 млн.). У нинішньому році динаміка така сама. За перше півріччя 2010 року до України було ввезено 39,6 тис. тонн секонд-хенду на суму $39,3 млн. З огляду на те, що частина цих об'ємів - лише прикриття для ввезення нових речей, чиновники говорять, що бюджет України втрачає потенційні доходи у вигляді податків.
Правда, для населення турбота уряду про доходи бюджету може стати ведмедячою послугою. Зараз в секонд-хенді одягається майже кожна родина, дохід якої складає менше 2000 грн. на місяць. Тепер їм буде ще складніше: перейти на дорожчі джерела поповнення гардероба багато українців будуть не в змозі, і все що їм залишається - купувати одяг ще рідше. Наскільки рідше - підрахувати досить легко. Одяг секонд-хенд коштує в п'ять-десять разів дешевше, ніж товари навіть недорогих виробників. Виходить, більшості жителів нашої країни доведеться поповнювати гардероб у 5-10 разів рідше.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас