ББілорусь у перспективі зможе замінити венесуельську нафту азербайджанською — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ББілорусь у перспективі зможе замінити венесуельську нафту азербайджанською

Енергетика
377
Білорусь у перспективі розраховує замінити постачання нафти із Венесуели імпортом нафти із Азербайджану на умовах "своп", повідомило джерело у профільному відомстві.
"На початковому етапі нафтопроводом Одеса-Броди прокачуватиметься венесуельська нафта, яка поправлятимуть танкерами до порту "Південний" (Україна), проте вже в 2011 році в Мінську розраховують на свопові контракти, які дозволять замінити венесуельську нафту імпортом із Азербайджану", - пояснив представник відомства.
Він зазначив, що в цьому випадку передбачається організація постачань азербайджанської нафти по нафтопроводах Баку-Новоросійськ або Баку-Супса, які мають виходи до Чорного моря. Там нафта зливатиметься в танкери і транспортуватиметься до порту "Південний" з подальшим закачуванням у нафтопровід Одеса-Броди. За рахунок коротшого морського відрізку перевалки і використання трубопровідного транспорту такий спосіб постачання може бути значно дешевшим для Білорусі. "Економія може скласти до $45-50 на тонні", - зазначив він, не уточнивши, коли саме планується розпочати свопові постачання.
Як повідомлялося, 25 жовтня у Мінську ЗАТ "Білоруська нафтова компанія" (БНК), "Гомельтранснефть "Дружба" з білоруського боку і Мінпаленерго України і "Укртранснафта" з українського боку підписали довгостроковий контракт на транспортування венесуельської нафти по магістральному нафтопроводу Одеса-Броди до білоруських НПЗ. Контракт розрахований до кінця 2013 року і передбачає гарантовані обсяги прокачування 5 млн тонн на рік із можливістю збільшення транспортування до 8 млн тонн за необхідності. У контракті обумовлена можливість організації свопових постачань.
Крім того, був також укладений контракт на пробне прокачування в листопаді по нафтопроводу Одеса-Броди 80 тис. тонн венесуельської нафти.
У БНК зазначили, що організація прокачування нафти "по трубі" дозволить Білорусі економити на кожній тонні нафти $25-30 за рахунок відмови від залізничного транспортування.
Крім того, українська сторона заявила про намір надати Білорусі знижку у розмірі 20-40% (залежно від об'єму) на причальний збір при транзиті венесуельської нафти. Між країнами вже досягнуто відповідної домовленості.
За підсумками переговорів президентів Білорусі та Венесуели Олександра Лукашенка та Уго Чавеса, які відбулись16 жовтня в Мінську, БНК і PDVSA підписали контракт на постачання в 2011-2013 роках до Білорусі 10 млн тонн нафти на рік.
Білорусь почала постачання венесуельської нафти в травні 2010 року. Планується, що за рік з початку постачань обсяг імпорту із Венесуели складе 4 млн тонн, а надалі збільшиться до 10 млн тонн на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас