"Нафтогаз" виходить у мережу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" виходить у мережу

Енергетика
690
Вчора голова правління НАК "Нафтогаз України" Євгеній Бакулін заявив, що компанія розробляє інвестиційний проект зі створення державної мережі АЗС. За його словами, проектом передбачено відкриття заправок у всіх регіонах України. "Створення мережі АЗС дозволить державі впливати на роздрібний ринок нафтопродуктів щоб уникнути цінових маніпуляцій", - сказав він. Паливо на АЗС, за його словами, постачатимуть Шебелінський ГПЗ і "Укртатнафта". Бакулін не повідомив передбачувані терміни реалізації проекту, а також обсяг інвестицій. Директор департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаленерго Костянтин Бородін вчора заявив, що для забезпечення впливу держави на ринок досить мережі із 350 станцій.
За даними джерела в Мінпаленерго, наступного року планується почати будівництво перших 100 АЗС, для чого у фінансовому плані НАК планується передбачити близько 2 млрд грн. "Від того, чи затвердить Кабмін фінплан з цими витратами, залежатиме почнемо ми будівництво чи ні", - сказав співрозмовник. Нагадаємо, нинішньому уряду, як і попередньому, не удалося поліпшити фінансове становище НАК "Нафтогаз України". Компанія в черговий раз має намір покрити збитки коштом держави: раніше Верховна Рада дозволила Кабінету міністрів збільшити статутний фонд НАК за рахунок облігацій внутрішньої держпозики. Крім того, компанія збирається залучити нові кредити, аби розрахуватися із раніше отриманих позик.
Це не перша спроба "Нафтогазу" створити мережу АЗС. Нагадаємо, в 2003 році компанія заснувала мережу власних і джобберських станцій "Екойл". До початку 2005 року вона складалася із 127 АЗС в 11 областях. Проте пізніше мережу закрили за ініціативою тодішнього глави НАК Олексія Івченка. Паливо на АЗС компанії постачалось із Шебелінського ГПЗ і "Укртатнафти".
Учасники ринку вважають, що в "Нафтогазу" можуть виникнути проблеми із постачаннями палива на АЗС. "Шебелінське паливо не відрізняється високою якістю. А 'Укртатнафта' продає своє паливо через АЗС групи "Приват". Держава практично не контролює це підприємство", - говорить генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартіросян.
Директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн вважає, що 350 АЗС недостатньо, аби впливати на роздрібний ринок нафтопродуктів. "На мій погляд, для цього необхідно щонайменше 500 станцій", - заявив він. Крім того, на його думку, створювана мережа навряд чи окупиться. "Зараз АЗС досить багато, і конкуренція в сегменті висока. Для того, щоб окупити такі інвестиції, потрібна дуже правильна маркетингова політика. Судячи із минулого досвіду НАК, в компанії немає маркетологів, які могли б її забезпечити, - говорить Куюн.- Думаю, що проект просто може дозволити витратити бюджет, виділений на його реалізацію". У прес-службі "Нафтогазу" від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас