У новому році підприємства-виробники рапсу можуть відчути проблеми при реалізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У новому році підприємства-виробники рапсу можуть відчути проблеми при реалізації

Аграрний ринок
348
З 1 січня 2011 р. понад 3 тис. сільськогосподарських підприємств, які займаються вирощуванням ріпаку, можуть відчути проблеми при реалізації своєї продукції. Таку думку висловили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
Експерти УКАБ підкреслюють важливість вступу з початку 2011 р. нових правил імпорту насіння ріпаку в Європейський Союз, згідно з якими сировина для виробництва біопалива, зокрема ріпак, повинна бути сертифікована відповідно до вимог сталого агровиробництва.
"Враховуючи те, що з 1,87 млн. т виробленого в Україні в 2009-2010 маркетинговому році ріпаку понад 76% було експортовано в Європу, важливість питання сертифікації для виробництва ріпаку в Україні є критичною", - говорить Роман Сластьон, експерт аграрних ринків УКАБ .
Вимоги сталого виробництва визначаються Директивою ЄС 2009/28/EC, яка зобов'язує країни-члени забезпечити механізми підтвердження відповідності зазначеним вимогам для біопалива та сировини до 5 грудня 2010 р.
Одним з не менш важливих моментів є вартість процесу сертифікації. "Процес сертифікації потребує певних витратах на проведення аудиту та власне плату за сертифікат. І хоча найімовірніше фінансувати цей процес будуть не аграрії, а продавці ріпаку за кордон, виробники рапсу також будуть змушені подавати необхідну для сертифікації інформацію. Іншого шляху на відносно дорогий ринок ЄС вже найближчим часом очевидно не буде", - коментує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.
Експерти УКАБ також відзначають, що слабка обізнаність про процес сертифікації біомаси вже наступного року може стати причиною певних ускладнень при реалізації ріпаку на ринок ЄС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас