Страшні злидні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страшні злидні

Казна та Політика
2629
Останні десять років світ багатів, і навіть криза зробила лише нетривалий негативний вплив на цю тенденцію. Дослідницький інститут швейцарського банку Credit Suisse оцінив особистий добробут населення планети до середини 2010 року майже в $200 трлн (дані дослідження Global Wealth).
Зокрема, у доповіді йдеться, що з 2000 року добробут зріс на 72% у доларовому еквіваленті. Вгорі піраміди персонального багатства опинилися в основному жителі Західної Європи, США, Канади, Японії і Австралії. Так, добробут американця в середньому досягає $236 тис. на рік, австралійця - понад $320 тис. У Європі найбагатшим громадяни Швейцарії та Норвегії. Українці - серед найбідніших.
За оцінкою Credit Suisse Research Institute, персональний стан жителя України - $2,7 тис. на рік, це всього на $200 більше, ніж у найбіднішій країні Європи - Молдові. Українців випередили не лише поляки і росіяни, а й білоруси з більш ніж $6 тис. на рік на одного дорослого. Стан українця оцінювався в $6 тис. в 2007 році, в 2008-му через кризу він скоротився до $3,9 тис., а в 2009-му - до $2,5 тис. Але ж і падіння ВВП України було найбільшим в СНД - 15%. Втім, не цей показник головний при оцінці особистих активів жителів планети.
У Global Wealth Report розміри персонального багатства розраховували як вартість фінансових (готівку, акції, облігації, пенсійні накопичення, страховка тощо) і нефінансових активів (переважно нерухомість) за вирахуванням боргів. Тому немає нічого дивного в тому, що Україна виявилася передостанньою в Європі.
"Висока частка вартості нерухомості в загальному стані - характерна ознака перехідних економік, що розвиваються", - йдеться в дослідженні. Почасти це результат рівня розвитку фінансового ринку, але багато в чому все ж стрімкої приватизації житла. Приміром, в Індії, Індонезії та Росії на нерухомість припадає близько 70-80% активів місцевого жителя, в Україні ще більше - 82%. Але за час кризи головна складова багатства середньостатистичного українця подешевшала практично удвічі. Якщо додати ще один фактор, то картина буде практично повною.
Невеликі фінансові активи населення, складаються в основному з готівкових і депозитів, - ще одна риса країн, що розвиваються, що відрізняє їх від розвинених економік, де основна частка припадає на пенсійні накопичення та страхові програми. Крім того що вартість нерухомості знизилася, знецінилися заощадження і зарплати українців. У 2008 році гривня девальвувала на 52% - другий за величиною показник у світі. Гірше було тільки в Ісландії, яка згодом оголосила дефолт. Для порівняння: уряд Білорусі девальвував нацвалюту в 2009 році всього на 20%, в Росії з листопада 2008 року по січень 2009-го рубль подешевшав на 22%.
"Тіньова економіка може бути ще одним поясненням низького добробуту українців у порівнянні з іншими європейськими країнами. Дані для дослідження беруться з офіційної статистики, у нас же тіньова економіка досягає 30-60% ВВП, які навряд чи були враховані при розрахунках", - відзначає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. Втім, як говорить експерт МЦПД Олександр Жолудь, навряд чи в інших пострадянських країнах обсяги тіньової економіки істотно нижчі, а тому зіставляти показники особистого багатства Україні, Росії та Білорусі все ж можна.
Для зручності порівняння всі дані в Global Wealth Report були переведені в долари за офіційним курсом центральних банків. Але як зазначає Олена Бєлан, таке технічне порівняння не враховує рівня цін і купівельної спроможності валюти. Тому, наприклад, ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності більш адекватно відображає рівень добробуту українців. У минулому році він склав $6,3 тис.
На думку Олександра Жолудя, сподіватися на істотне поліпшення доходів в 2011 році не варто. Інфляція, за його оцінкою, досягне майже 10%, при цьому українська економіка вийде на річні темпи приросту в 5% лише в 2012 році. Хоча, за прогнозами МВФ, ВВП України вже в наступному році підвищиться на 4,5%, але наздогнати білорусів за рівнем добробуту все одно не вдасться.
Олена Струк
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас