"Регіонали" беруть міста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Регіонали" беруть міста

Казна та Політика
2122
Підрахунок голосів на місцевих виборах ще триває. Але попередні результати і дані екзит-полів свідчать - Партії регіонів вдалося взяти владу практично в усій Україні. Однак "перша столиця України" Харків все ще може піднести "регіоналам" сюрприз. Та й у кількох інших містах мери - не ставленики ПР. Чи завадить це партії влади отримати владу в країні, і які наслідки цього можуть бути?
Хорошому меру - партія не перешкода
Вибори мерів українських міст, що відбулися 31 жовтня, в основному не принесли несподіваних результатів - популярні градоначальники зберегли свої посади, непопулярні - втратили. При цьому, частина мерів - висуванці від маловідомих в Україні партій. Але це не означає приходу на місцеві політичні арени нових гравців. Зміни до закону про місцеві вибори не залишили мерам іншого вибору - вони повинні були балотувати від тієї чи іншої політсили. Так, львівський мер Андрій Садовий, який підтвердив своє право обіймати посаду мера столиці Галичини, маючи достатній рейтинг, змушений був балотуватися від Республіканської Християнської Партії. РХП навряд чи можна назвати популярною партією у Львові. І вибори до міської ради це підтверджують - РХП за даними екзит-полів набирає всього близько 5%. У той час, як ВО "Свобода", наприклад, наближається до 40%. Схожа ситуація і в Ужгороді, де екс-мер Віктор Погорєлов "повернувся в обойму", а от його "Еко +25%" не отримала і 1% голосів виборців. В інших містах, де на виборах перемогли діючі мери, схожа ситуація. Лише в Черкасах чинний мер Сергій Одарич може порадіти не тільки за себе, але і за свою політсилу. "Партія вільних демократів" за результатами виборів до міськради може зайняти друге місце, поступившись лише "Батьківщині". Як би не хотіли українські народні депутати, але навіть "прив'язавши" посаду мера до політсилі, вони не послабили небажаних конкурентів.
Фактично, останні вибори мерів зірвали план Партії регіонів примусити будь-якого кандидата на посаду градоначальника йти на уклін до місцевого осередку ПР. Львів і Ужгород продемонстрували, що по-справжньому популярному в народі політику із маловідомої партії стати мером нічого не завадить. У той же час, вибори у кількох інших містах дали зрозуміти - якщо політик має достатню харизму і володіє фінансами для проведення грамотної передвиборчої кампанії він може стати мером і без досвіду, і без підтримки якої б то не було партії. Так, в Івано-Франківську переміг кандидат від маловідомої партії "Третя сила" Юрій Соловей, а в Житомирі - Михайло Заславський від "Молодіжної партії". У Полтаві перемогу на виборах, за попередніми результатами, можна віддати Олександру Мамаю від партії "Совість України".
Чи означає і все це, що Партія регіонів втратила Україна на місцевому рівні? Ні. Адже крім мерів, є ще й міські та обласні ради. А там ситуація якраз на користь ПР. У більшості міськрад та облрад "регіонали", судячи з усього, будуть у більшості. В інших - відіграватимуть суттєву роль. Лише в кількох містах та областях Західної України перемога дісталася супротивникам ПР. І то - не "Батьківщині", а радикально налаштованій "Свободі". Більш того, не виключено, що кілька мерів, обраних від інших політсил, будуть щосили співпрацювати із "регіоналами". Так, майбутній міський голова Ужгорода відомий теплими відносинами із закарпатським відділенням Партії регіонів. "Я їм (Партії регіонів - ред.) запропонував, що як людина, яка 8 років активно співпрацює із цією політичною силою, багатьох нинішніх партійців я привів у партію, міг би представити Партію регіонів на виборах мера Ужгорода", - сказав Погорєлов в інтерв'ю "Mukachevo.net". Але "регіонали" не задовольнили прохання кандидата. Разом з тим, показовим є той факт, що Погорєлов висунувся від партії "Еко +25%", від якої в 2006 році висувався до ВРУ один із найбільш ввідданих прихильників ПР Анатолій Толстоухов. Тоді Толстоухов зайняв у списку "екологів" перше місце. Крім того, незважаючи на дані екзит-полів і попередній підрахунок голосів, усе ще може змінитися. Порушення, що були зафіксовані як під час виборів, так і під час підрахунку голосів свідчать - "регіонали" не збираються віддавати владу в "чужі руки".
Головні міські вибори
Оскільки в цьому році виборів столичного градоначальника і депутатів Київради не було, основна увага Україні була прикута до Харкова. Там у битві за місце градоначальника зійшлися "регіонал" Геннадій Кернес і "тимошенківець" Арсен Аваков. Фактично, битва за "першу столицю" розпочалася навесні цього року - саме тоді розгорнувся конфлікт навколо вирубки парку Горького. На боці захисників парку виступив Аваков. На боці забудовників - Кернес. Тоді ж був "обкачаний" своєрідний механізм силового вирішення проблеми: захисників парку побили невідомі "представники охоронної фірми". Не минуло і півроку, як "бойовики" знову з'явилися. "Є кілька тривожних факторів, і я про них повинен сказати. Перш за все, це фактор нестабільних нервів у опонентів і фактор бандитський - той фактор, який Харків побачив влітку при вирубці парку Горького. Щойно мені повідомили, що в місці, де територіальна комісія збирається приймати бюлетені, зібралося близько 20 осіб специфічної зовнішності - бойовиків - які там, що називається, "кучкуються" ", - сказав Аваков в ефірі" 5-го каналу ". Крім того, в Харкові перед виборами були виявлені додаткові необліковані бюлетені.
Тим не менш, Аваков не тільки налаштований вирішити проблему, а й співпрацювати з "регіоналами". "Коли я був губернатором, а Михайло Добкін мером, ми взаємодіяли один з одним у всіх справах, які є важливими для Харкова і Харківської області. Приклад тому - підготовка до проведення фінальної частини "Євро-2012". Тепер я буду міським головою, а Михайло Добкін - губернатором. Співпраця на благо Харкова нам просто буде продиктована харків'янами! Я відкритий для цього ", - сказав Аваков 1 листопада.
У той же час в.о. мера Харкова не збирається легко здаватися. "Наші представники працювали на кожному окрузі. Ми провели екзит-пол на 8 виборчих округах по 11 дільницям. Вибірка у нас більше 90 дільниць", - сказав Кернес. І за результатами екзит-полу від ПР, Кернес більше не в.о., а справжній мер Харкова. Разом з тим, Кернес згоден визнати будь-які результати виборів. Адже вони, на його думку, були чесними і відкритими. "Ми маємо силу волі і характер, щоб ми визнали будь-які результати", - сказав в.о. мера в ефірі "5-го каналу".
Вибори в Харкові будуть показовими для всієї України. Вони покажуть, чи здатна влада визнати результат, альтернативний її очікуванням. "Один із критеріїв демократичності - результати голосування по Харкову. Це буде залежати від того, чи готова правляча партія прийняти результати голосування", - говорить політолог, директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко. Вибори в Харкові будуть важливі і для самої Партії регіонів. І справа тут не стільки у встановленні контролю над містом - для цього у "регіоналів" вистачить і більшості в міськраді, але і в "внутрішньопартійних розкладів". "Одна частина ПР (Добкін, Льовочкін, Іванющенко) проти іншої частини ПР (група Ахметова-Колеснікова, група Клюєва, Дмитро Шенцев) і" співчуваючі"(Ярославський, місцева еліта калібром поменше)", - характеризує вибори в Харкові шеф-редактор "Лівого берега" Соня Кошкіна. При цьому Кернес підтримується першою групою - губернатором Харківщини Михайлом Добкіним, "сірим кардиналом" у ПР Юрієм Іванющенком і першим віце-прем'єр-міністром Андрієм Клюєвим.
За даними екзит-полів, перемога на виборах у Харкові відійде Авакову. Проте дані Харківської міської виборчої комісії поки говорять про лідерство Кернеса. У будь-якому випадку, вибори в Харкові життєво важливі як для Партії регіонів, так і для БЮТ. Саме за їх результатами можна буде сказати, чи є перемога регіоналів "беззастережною" на місцях. Саме за їх результатами можна буде судити про здатність опозиції відстоювати результат.
Розслаблятися партії влади рано - вибори показали, наскільки розчарований виборець у основних гравцях української політичної арени. У ряді регіонів на виборах перемогли радикальні сили. В інших - традиційний електорат "регіоналів" їх підвів. Так, шахтарські райони Луганської області продемонстрували найнижчу явку. Крім того, отримавши в більшості українських регіонів владу, ПР отримала і відповідальність за стан справ у цих регіонах. А це означає, що тепер списувати свої прорахунки на опозицію буде набагато складніше.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас