Австралійський ЦБ неочікувано підвищив ставку через побоювання з приводу інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралійський ЦБ неочікувано підвищив ставку через побоювання з приводу інфляції

Казна та Політика
194
Резервний банк Австралії у вівторок несподівано підвищив ключову відсоткову ставку у зв'язку з побоюваннями, що прискорення економіки може призвести до зростання інфляції, повідомляє агентство Bloomberg.
Ставка овернайт, що є базовою для австралійського ЦБ і що залишалася незмінною протягом півроку, була підвищена до 4,75% з 4,5%.
Як зазначається у заяві ЦБ, австралійська економіка піддається значному шоку в результаті експансії, пов'язаної зі зростанням експорту в умовах обмежених вільних потужностей. "Залишаються ризики нового збільшення інфляції в середньостроковій перспективі", - констатував банк.
Курс австралійського долара виріс після оголошення про підвищення ставки до 99,82 з 98,82 за один долар США. З початку року австралійська валюта зміцнилася вже на 11%.
Тільки 7 з 24 економістів, опитаних агентством Bloomberg, чекали підвищення ставки на цьому засіданні австралійського ЦБ.
Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП Австралії на рівні 3,5% наступного року в порівнянні з 3% цього року. Це пов'язано із зростанням інвестицій в сировинний сектор і високим попитом на сировину в світі. Безробіття в країні складає 5,1%. В той же час інфляція, за прогнозами, може наблизитися до верхнього кордону цільового коридору ЦБ в 2-3%. Згідно з оцінками одного з інвестбанків, вона склала 3,8% в жовтні відносно жовтня 2009 року, прискорившись в порівнянні з попереднім місяцем.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас