Південно-Східна Азія залишається світовим лідером із темпів підвищення цін на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Південно-Східна Азія залишається світовим лідером із темпів підвищення цін на житло

Нерухомість
264
У II кварталі вартість житлової нерухомості в регіоні зросла на 14,1%. "Локомотивами" зростання стали Сингапур і китайські міста.
Сингапур зайняв перше місце в рейтингу країн із найбільшим подорожчанням житла, складеному Knight Frank. У II кварталі ціни в місті-державі були на 37% вище порівняно з тим самим періодом минулого року. Трохи відстали Пекін і Шанхай, де вартість житлових об'єктів зросла на 36,8%. Третю сходинку зайняв Гонконг (24,9%), а до десятки лідерів увійшов також Тайвань (12,7%).
Проблеми Сингапуру і китайських мегаполісів схожі: в першу чергу, це дефіцит земельних ділянок під житлову забудову, особливо в престижних районах. Підвищення цін на землю призводить до подорожчання житла в побудованих комплексах, оскільки девелоперам необхідно компенсувати витрати на придбану ділянку.
Влада намагається боротися з цим як за рахунок виділення додаткової землі, так і за допомогою різних обмежень. Наприклад, у Сингапурі збільшили термін, протягом якого покупець житла повинен заплатити спеціальний податок в разі подальшого перепродажу об'єкту, - з одного до трьох років. Адміністрація Шанхаю ввела заборону на покупку третьої квартири на родину, а в Гонконгу припинили видачу посвідок на проживання в обмін на придбання нерухомості. Проте всі подібні заходи доки не змінили ситуацію.
Аналогічний стан справ спостерігається і в Ізраїлі, що зайняв 9-е місце в рейтингу. Житло тут також дорожчає через дефіцит землі під забудову, і уряд зараз планує викуп ділянок у приватних власників.
Серед європейських країн до Топ-10 потрапили Латвія (4-е місце, 18,5%) і Фінляндія (10-е місце, 11,1%). Якщо в Латвії значне підвищення цін на житлі пов'язане із активним відновленням після ще значнішого спаду, то у Фінляндії, а також у Великобританії, Норвегії, Швеції, Австрії і Данії, які розташувались за нею, цінове зростання можна "списати" на стабільний стан економік цих країн.
Те саме можна сказати і про Австралію і Канаду, що займають, відповідно, 5-і і 7-і місця в рейтингу. Додатковим чинником тут служить високий попит на житлову нерухомість з боку іммігрантів. ПАР, що розташувалась на шостій сходинці, також має досить стабільні макроекономічні показники, а інтерес до нерухомості (і, як наслідок, ціни) в II кварталі "підігрів" минулий Чемпіонат світу з футболу.
В цілому за I півріччя ціни зросли на 69% світових ринків зарубіжної нерухомості. Керівник департаменту досліджень ринків житлової нерухомості Knight Frank Лайем Бейлі говорить, що світові ціни на житло неухильно відновлюються, не дивлячись на наявність європейських "невдах" (Естонія, Литва, Ірландія, Україна, Хорватія, Болгарія).
На думку експерта, потенційні ризики залишаються. Для західних країн це нестійкість економіки, дефіцит інвестицій і високий рівень безробіття. В азійських країнах динаміка цін залежатиме від рівня державного регулювання податкової політики.
Нагадаємо, за прогнозами Knight Frank, в розвинених державах вартість житла залишиться стабільною або трохи збільшиться, а в тих, що розвиваються, підвищуватиметься більшими темпами.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас