Світ зануриться у валютні торги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ зануриться у валютні торги

Валюта
1404
У зв'язку з цим центральним банкам буде все складніше контролювати обмінні курси.
Згідно із прогнозом аналітиків швейцарського банку UBS AG, до 2020 р. обсяг валютних торгів на світових біржах збільшиться в два з половиною рази - до $ 10 трлн. на день. Причиною такого бурхливого зростання торгівлі валютою стане диверсифікація валютних портфелів центробанків, пенсійних фондів, хедж-фондів і страхових компаній. За рахунок вкладення фінансових ресурсів у різні валюти ці фінансові інститути спробують убезпечити себе від можливих втрат у разі нестабільності на валютному ринку.
Аналітики UBS підрахували - щоденний обіг коштів на валютних ринках, пов'язаний із хедж-фондами, пенсійними фондами, взаємними фондами, центральними банками і страховими компаніями, в 2010 р. збільшився на 42% і зараз становить $ 1,9 трлн. У 2007 р. цей показник дорівнював $ 1,3 трлн. Фахівці швейцарського банку вважають, що в найближчі десять років саме ці інвестори будуть приймати найбільш активну участь в управлінні портфелями внутрішніх і зовнішніх активів, тоді як валютні ринки будуть характеризуватися надзвичайно високим рівнем нестабільності.
Через збільшення обсягу торгів у найближчі 10 років центральним банкам буде значно складніше впливати на обмінні курси валют. І це може призвести до ще більшої нестабільності курсових коливань на валютному ринку. "Небувалий ріст валютних ринків, швидше за все, залучить інвесторів, які прагнуть до ліквідності. Це дозволить їм керувати великими портфелями паперів. Це також говорить про те, що центральним банкам, що бажають впливати на обмінні курси валют за допомогою інтервенції, доведеться діяти більш рішуче. Тільки переконливі дії матимуть належний ефект ", - говорить керівник відділу валютної стратегії UBS Мансур Мохіуддін.
За даними Банку міжнародних розрахунків (BIS)) у квітні цього року сукупний обсяг валютних торгів у світі досяг $ 4 трлн. на день, що на 20% вище рівня 2007 р. Для порівняння: витрати федерального бюджету США в 2009 фінансовому році склали $ 3,5 трлн. Найбільше збільшився обсяг угод на спотовому ринку (ринок миттєвих угод за поточною ціною), на якому обсяг валютних торгів збільшився на 48%. При цьому спотовий ринок складає близько 37% від усього обсягу валютних торгів. Обсяг торгів іншими валютними інструментами виріс не так сильно - лише на 7%.
За останні три роки валютний ринок став більш глобальним. Тепер близько 65% угод мають транскордонний характер, тоді як 35% укладаються всередині локальних ринків. Інвестори з багатих країн прагнуть диверсифікувати вкладення за межами своїх внутрішніх ринків на тлі слабкого економічного відновлення в розвинених країнах. За три роки дещо скоротилася частка долара США в загальному обсязі угод і збільшилася роль японської єни. Проте основною парою, з якої проходять валютні операції, залишається євро / долар США, їх питома вага в структурі торгів становить 28%.
Основним центром світової валютної торгівлі залишається Лондон, а ключовими її учасниками - банки Великобританії. Через руки британських банкірів проходить майже 37% всіх угод. На другому місці США (18%), на третьому - Японія (6%). Далі йдуть Сингапур, Гонконг і Швейцарія, на які припадає по 5% обігу на світовому валютному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас