Стрімко розвивається енергетичне співробітництво між КНР та зовнішнім світом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрімко розвивається енергетичне співробітництво між КНР та зовнішнім світом

Енергетика
247
Швидкими темпами розвивається енергетична співпраця Китаю із Росією та Казахстаном. Завдяки введенню в експлуатацію нафтопроводу між КНР і Казахстаном, а також газопроводу на території Центральної Азії, нафта, природний газ і інші ресурси енергетичної сфери вже стали основною імпортною продукцією, яка проходить через Синьцзян-Уйгурський автономний район, обсяг надходження мит через митницю Урумчи за перші три квартали перевищив 8,6 млрд. юанів.
Крым цього, з січня по серпень 2010 року в провінцію Хейлунцзян було імпортовано 100 тис. тонн вугілля з Росії, показник виріс на 39,2% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, склавши 46,9% від загального об'єму вугілля, що ввозиться в цю провінцію. У 2009 році Китай перетворився з великого експортера в нетто-імпортера вугілля. У зв'язку з цим, Росія розглядається не лише як крупна база із експорту вугілля до Хейлунцзян, але і як важлива опора китайсько-російської співпраці у цій сфері.
По завершенню будівництва нафтопроводу між Китаєм і Росією, співпраця у вугільній сфері стала привертати широку увагу.
Варто зазначити, що нещодавно підписана в російському місті Благовещенськ угода зі співпраці в цій сфері офіційно поклала початку розвитку двостороннього партнерства.
Угода передбачає, що протягом майбутніх п'яти років Китай щорічно імпортуватиме як мінімум 15 млн. тонн вугілля з Росії, а в подальших 20 років об'єм імпорту збільшиться до 20 млн. тонн. КНР, у свою чергу, надасть РФ кредит у розмірі 6 млрд. дол. США для спільного освоєння вугільного родовища в районі річки Амур, сприяння в будівництві залізниць і трас, призначених для перевезення вугілля, а також закупівлі устаткування для видобутку корисних копалини.
експерти вважають, що співпраця між Китаєм і Росією в нафтовій і електроенергетичній сферах розвивається стабільно. Також оформився механізм надання кредитів в обмін на ресурси. Разом з цим, поглиблюється політична взаємодовіра між державами. Енергетична співпраця принесе користь обом сторонам.
Масштабне освоєння вугільних родовищ на Далекому Сході Росії сприяє скороченню собівартості перевезень до Китаю. А Росія завдяки співпраці чекає значного економічне зростання в регіоні.
За матеріалами:
Женьмінь Жибао
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас