Алієв: Азербайджан планує збільшити обсяги постачань нафти в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алієв: Азербайджан планує збільшити обсяги постачань нафти в Україну

Енергетика
188
Азербайджан планує збільшувати обсяг постачань нафти до України, повідомив президент країни Ільхам Алієв.
"Ми вже збільшили постачання нафти до України цього року. Ще рік не закінчився, більше мільйона тонн азербайджанської нафти було надано на ринки України. І ми розраховуємо в майбутньому збільшувати обсяги постачань", - сказав він на спільній із президентом України Віктором Януковичем прес-конференції у четвер у Києві.
Алієв пояснив такі наміри планами його країни збільшити рівень видобутку нафти.
Він також підкреслив, що в перспективі через територію Азербайджану на українські ринки може постачатись нафта сусідів цієї країни, розташованих на східному узбережжі Каспійського моря.
"І цей проект також сприятиме повнішій інтеграції країн Чорноморського і Каспійського регіонів . І так ми створимо ще один дуже надійний енергетичний коридор, який пов'язуватиме Каспійське море, дуже багате енергоресурсами, з ринками України, ринками Європи", - сказав він, додавши, що це буде широкомасштабна енергетична співпраця, що "принесе всім користь".
В свою чергу, Янукович запевнив, що всв подальші кроки України будуть направлені на заповнення нафтопроводу Одеса - Броди і запуск його в аверсному режимі.
"Всі подальші наші кроки будуть спрямовані на те, аби наповнити нафтопровід Одеса - Броди і запустити його в аверсному режимі", - сказав він.
Як повідомлялося, в січні поточного року Богдан Соколовський, який на той час обіймав посаду представника президента із питань міжнародної енергетичної безпеки повідомив, що ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) планує імпортувати 3 млн тонн каспійської нафти у 2010 році.
За його даними, в 2009 році на Кременчуцький НПЗ надійшло близько 560 тис. тонн легкої каспійської нафти (в рамках контракту з Державною нафтокомпанією Азербайджану (ДНКАР)).
Соколовський нагадав, що в разі початку роботи нафтопроводу Одеса - Броди в аверсному режимі щорічні постачання каспійській нафти на українські НПЗ можуть зрости ще на 4 млн тонн.
"Укртатнафта" і ДНКАР в 2009 році уклали довгостроковий договір про постачання на Кременчуцький НПЗ нафти в об'ємі 240 тис. тонн на місяць. При цьому глава правління "Укртатнафти" Павло Овчаренко заявляв про намір збільшити щомісячні постачання каспійської нафти на завод до 400 тис. тонн.
Нафта постачається танкерами до Одеського морського торговельного порту, а її транспортування здійснюється за системою Придніпровських магістральних нафтопроводів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас