Данилишин просить Януковича про захист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин просить Януковича про захист

Казна та Політика
485
Екс-міністр економіки Богдан Данилишин просить президента України Віктора Януковича аби той забезпечив виконання законодавства при розслідуванні справи проти нього. Про це йдеться в листі Данилишина до глави держави, копію якого передано УНІАН.
Данилишин зазначив, що змушений звернутися до Януковича як гаранта дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, виходячи з міркувань не лише захисту своєї особистої свободи, честі і гідності, але і враховуючи громадські інтереси.
Екс-міністр зазначив, що всі звинувачення на його адресу, які з подачі представників Генеральної прокуратури України звучать в засобах масової інформації, зі всією очевидністю є абсолютно безпідставними.
"Все своє життя я здійснював і здійснюватиму дії, виключно відповідно до вимог законодавства", - зазначив Данилишин.
Він повідомив, що пропозицію увійти до складу уряду України, очоливши Міністерство економіки, сприйняв не лише як додаткову можливість для реалізації своїх професійних напрацювань і розробок його колег, але і як визнання авторитету академічної науки, потенціалу її кадрів.
Данилишин стверджує, що, обіймаючи посаду міністра, відповідно до принесеної присяги і власної совісті, в межах можливого, він забезпечував формування і реалізацію державної політики в економічній сфері, вирішення інших політичних питань, зокрема і державних закупівель, ніколи не маючи наміру завдати шкоди державі.
За його словами, ухвалення рішень відносно державних закупівель відбувалося після отримання всіх необхідних державних службовців, експертних груп і узгодження як в межах апарату міністерства, так і поза його кордонами. При цьому, зазначив екс-міністр, він добився істотного поліпшення стану справ, ліквідації одіозних штучних структур на зразок тендерної палати, зменшення кількості закупівель у одного учасника в порівнянні з іншими способами закупівлі.
"При цьому узгодження закупівель у одного учасника, в неправомірності якого мені докоряють (називаючи чомусь цей встановлений законодавством спосіб закупівлі "неконкурентним"), здійснювалося лише за певних умов відповідно до процедури, визначеної "Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг". Подібна практика існувала як до мого приходу на посаду міністра, так і після. До того ж, мною і одним з моїх заступників узгоджувалася не сума, а форма, процедура закупівель, яка, до того ж, обиралася не Міністерством економіки, а учасником-заявником", - зазначає Данилишин в листі.
Екс-міністр запевнив, що безпосередньо з учасниками тендерів він не контактував, персональної зацікавленості у вирішенні цих питань не мав, а відповідну документацію за період його роботи в міністерстві можна легко перевірити.
"А сьогоднішня атмосфера довкола мене, як колишнього члена уряду, офіційного представника України на міжнародному рівні, науковця, праці якого переведені і видані в 16-ти країнах світу, багаточисельні вислови вищих посадових осіб Генеральної прокуратури відносно "криміналу" в контексті мого імені задовго до закінчення розслідування навряд чи підуть на користь репутації України на міжнародній арені", - говориться в листі.
За словами Данилишина, оприлюднені в пресі повідомлення прес-служби ГПУ про нібито його відмові співпрацювати з її органами також не відповідають дійсності. Він зазначив, що впродовж 2010 року неодноразово був по викликах для бесід, надавав всю інформацію, яка цікавила слідчих. "В час, коли проти мене були порушені кримінальні справи, я знаходився у відпустці у зв'язку з лікуванням (яке продовжується), підписку про невиїзд не давав і, таким чином, жодних передбачених законом вимог відносно співпраці із слідством не порушував. При цьому на місця моєї постійної роботи і проживання після порушення справи жодних повісток з прокуратури до цих пір не надходило, хотів би безперешкодно повернутися на Батьківщину і домогтись встановлення істини", - пише екс-міністр. Проте, зазначив він, за обставин, що складаються, явно тенденційному веденні слідства і його висвітленні в засобах масової інформації, є немало підстав для побоювань за своє життя і відносно можливості проведення об'єктивного встановлення істини.
"Прошу, вельмишановний Віктор Федорович, Вашого втручання для забезпечення вирішення всіх питань відносно мене в повній відповідності з вимогами закону і справедливості. У свою чергу, запевняю, що готовий і надалі повною мірою віддавати себе, свої знання і досвід служінню рідній Україні", - зазначив Данилишин.
За даними Генпрокуратури, екс-міністр економіки України, академік Данилишин був затриманий 18 жовтня в Чехії при зверненні по допомогу до лікувальної установи.
Між тим, адвокат колишнього міністра економіки України Степан Українець заявив, що Данилишин сам вирішив зустрітися з українськими слідчими і добровільно прийшов на цю зустріч в посольство України в Чехії у супроводі адвокатів.
Данилишин звинувачується у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 "зловживання владою або службовим становищем" Кримінального кодексу України.
Генеральна прокуратура України почала процедуру екстрадиції Данилишина.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас