Що буде з цінами в листопаді? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами в листопаді?

Валюта
1667
На стіл
Продукти, можливо, подешевшають
Після різкого подорожчання продуктів у вересні жовтень порадував деякою стабільністю. Продовжували зростати в ціні лише молочні продукти.
Днями в уряді пообіцяли знизити ціни на продукти. Мовляв, зерно з країни вивозити заборонили, і тепер заживемо. Крім того, обіцяють проводити постійні ярмарки, де ціни на 10-15% нижчі, ніж у магазинах. А ще в Раду подали законопроект Кабміну про скасування ввізних мит на гречку, картоплю, вершкове масло, жито і згущене молоко.
За оцінками експертів, це дасть можливість знизити ціни на 10-15% або утримати їх на певний час від підвищення. Крім того, митниця отримала вказівку знизити мита на м'ясо.
"Існує дефіцит м'яса, птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. тонн", - заявив міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Нагадаємо, досі уряд, навпаки, обмежував імпорт м'яса для підтримки вітчизняних виробників.
Хоча зниження митної вартості птиці і сприятиме зростанню обсягу його імпорту, це не дасть істотного зниження цін на внутрішньому ринку. "Пожежні" методи, якими діють з року в рік керівники країни, в такій ситуації не працюють. За прогнозами експертів, до кінця року ціни можуть знизитися не більше ніж на 2-7%.
А ось молочна продукція дешевшати взагалі не буде. За останній місяць виробництво молока впало більш ніж на 3%, і така тенденція буде й надалі. Як кажуть фахівці, сезонний спад призведе до сезонного зростання цін. До початку зими те ж масло може піднятися в ціні на 10%. Тобто двохсотграмова пачка коштуватиме ще на 1-1,5 грн. дорожче.
До поганих новин можна віднести й те, що найближчим часом може почати дорожчати рис. Причина - неврожай в Азії. Світові аналітики не виключають, що дефіцит поставок рису з Таїланду призведе до подорожчання тонни на 30 доларів. При цьому пік буде досягнутий на початку листопада. Якщо врахувати ще й митні збори, то не важко порахувати, що кілограм цього продукту підніметься в ціні на 50 копійок.
Через зростання курсу євро обіцяє піднятися в ціні й рибна продукція, частина якої імпортується з Європи.
Фінанси
Золото і євро подорожчають
У найближчий місяць, швидше за все, будуть дорожчати золото і євровалюта. Фінансисти пояснюють це тимчасовою слабкістю долара і бажанням Федеральної резервної системи надрукувати величезну кількість грошей. Річ у тім, що ймовірність чергової хвилі економічної рецесії в США дуже висока. Щоб впоратися з наслідками економічного спаду і уникнути другої хвилі кризи, в Америці вирішили викупити облігації на суму від п'ятисот мільярдів до трильйона доларів. Тому дорожчати долар в світі навряд чи буде.
А значить, золото підскочить в ціні на противагу "зеленим". До початку наступного року, як прогнозують аналітики ABN Amro Bank NV і VM Group, його вартість може піднятися ще на 75 доларів за унцію, тобто до 1425 доларів за унцію. Однак запасатися дорогоцінним металом аналітики не радять: вони чекають на зниження цін до 1165 доларів за унцію в 2012 році.
Не буде дешевшати і євро. До нового року його курс обіцяє піднятися до 12 гривень, а може, й вище. Причини ті ж самі: величезна грошова емісія в США змусить інвесторів кудись вкладати вільні кошти. Частину з них переведуть доларові активи в євро.
Зате бакс в Україні залишиться стабільним. Всі експерти говорять, що курс не зміниться протягом не тільки найближчого місяця, але і всього наступного року.
Паливо
Розцінки будуть нестабільними
Бензин продовжить дорожчати зі швидкістю 5 копійок на тиждень. Причина - зростання світових котирувань нафти. В кінці минулого тижня барель коштував уже близько 83 доларів. Якщо врахувати, що своєї нафти у нас практично немає, то треба готуватися до того, що до кінця місяця найпопулярніший 95-й бензин буде коштувати більше 8 гривень за літр.
Не допоможе заощадити і переведення автомобіля на газ. Минулого тижня за кілька днів ціни на газових заправках злетіли на 15-20%. І це не межа. Експерти пояснюють таке зростання різким подорожчанням палива в опті.
"Основною причиною подорожчання газу на АЗС стало зростання цін в опті на 14%, що в свою чергу викликано концентрацією близько 60% ринку пропан-бутану в одних руках, - каже заступник директора "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн. - Тому іншим компаніям доводиться закуповувати паливо за кордоном, де ціна на нього зростає через початок опалювального сезону".
Отже, ціни на газ в Україні сьогодні залежать як від боротьби всередині країни, так і від динаміки за її межами. Втім, зростання цін у роздробі буде стримуватися бажанням продавців зберегти споживчу привабливість скрапленого газу перед бензином.
Техніка й меблі
За курсом потрібно постежити
Листопад - не найкращий час купувати товари, вироблені в єврозоні. Різке підвищення курсу євро позначиться на роздрібних цінах і в Україні.
"Дороге євро в першу чергу вдарить по імпортерам та простим споживачам, - говорить директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. - Ціни на імпортні товари підуть вгору, адже до 40% товарообороту України належить до єврозони. Україна має величезний товарооборот з Польщею, Італією, країнами Балтії. Подорожчають у першу чергу споживчі товари, які ми завозимо з Європи: продукти, сантехніка, меблі, товари гігієни, косметика, одяг, взуття".
Будуть дорожчати електроніка, побутова техніка й ліки. Тут зростання може розтягнутися на місяці, адже ці товари завозять великими партіями і зараз не розпродані складські запаси, закуплені ще на початку літа.
Крім того, подорожчають імпортні автомобілі. За оцінками директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, дві третини міжнародних автомобільних брендів, які продаються в Україні, прив'язані саме до курсу євро. Правда, деякі салони досі збувають автомобілі ще 2008-2009 років випуску. Тому очікувати різкого подорожчання тут поки не варто.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас