Королеву Великобританії врятують сили природи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королеву Великобританії врятують сили природи

Енергетика
274
У королеви Великобританії Єлизавети II з'явилося нове джерело доходу - будівництво і прибутки вітрових електростанцій у британських територіальних водах.
Канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн оголосив, що королівська родина отримуватиме відсоток від прибутку компанії Crown Estate, що управляє майном яке вважається власністю британської корони. Оскільки Crown Estate належить морське дно на відстані 14 миль від узбережжя Великобританії, королева Англії щорічно отримуватиме чистий дохід у 37,5 млн. фунтів стерлінгів від вітрових енергетичних установок, розташованих в прибережній зоні.
Дохід компанії Crown Estate протягом 20 років повністю прямував до державної скарбниці Великобританії. Проте тепер королівська сім'я, яка зіткнулась із фінансовими труднощами, знов отримає доступ до прибутків із власності британської корони. За даними газети The Independent, компанія Crown Estate володіє активами на загальну вартість 6 млрд. фунтів стерлінгів ($9,45 млрд.). У 2009 р. прибуток Crown Estate склав 210 млн. фунтів стерлінгів ($331 млн.). Так, будівельні компанії виплачують Crown Estate відрахування за право прокладання кабелів до вітрових електростанцій по морському дну. Також енергетичні компанії зобов'язані перераховувати Crown Estate відсоток від прибутку, отриманого із вітрових електростанцій.
За даними Букінгемського палацу, в 2009-2010 фінансовому році вартість утримання британської королівської сім'ї знизилася на 3,3 млн. фунтів і склала 38,2 млн. фунтів стерлінгів ($57,8 млн.). Витрати королеви на державні потреби покриваються так званим цивільним аркушем, який протягом останніх 20 років складає 7,9 млн. фунтів стерлінгів на рік. У зв'язку з цим останніми роками двір королеви багато разів скаржився уряду на гострий брак грошових коштів.
Тепер гроші королеві Єлизаветі II регулярно приноситиме вітер. На цьому тижні прем'єр-міністр Великобританії Девід Камерон заявив, що країна потребує тисяч масивних вітрових турбін, і уряд виділить на спорудження необхідної інфраструктури у прибережних водах 60 млн. фунтів стерлінгів. Так, кількість вітрових турбін в прибережних водах Великобританії планується збільшити до 6400. Найбільша вітрова електростанція у світі Танет (Thanet) була запущена в експлуатацію 23 вересня поточного року біля південно-східного узбережжя британського графства Кент. Будівництво електростанції Танет тривало близько двох років, причому інвестиції в проект склали 780 млн. фунтів стерлінгів ($1,2 млрд.).
За планом британського уряду, вже в 2020 р. вітер повинен забезпечити вироблення чверті всієї електроенергії у Великобританії, значно зменшивши залежність країни від нафти і газу. На початку року в Британії відбувся вже третій тендер на будівництво нових вітрових електростанцій біля берегів країни. Оголошені переможці на будівництво дев'яти нових ВЕС біля берегів країни, загальний обсяг інвестицій оцінюється в $120 млрд. П'ять із дев'яти проектів будуть зведені на шельфі Північного моря. Компанії-переможниці отримали право побудувати до 2020 р. 6,4 тис. гігантських вітряків загальною потужністю 25 ГВт. У подальшій перспективі потужності можуть бути збільшені до 32 ГВт. За 10 років частка вітру в енергетичному балансі Великобританії повинна збільшитись у 10 разів - із нинішніх 2,4% до 25% в 2020 р. Уряд розраховує, що перші нові вітряки на виділених ділянках почнуть працювати вже в 2014 р.
В теперішній час на Британію доводиться третина всіх прибережних вітрових ресурсів Європи. Теоретично їх вистачає, аби виробляти втричі більше електроенергії, ніж споживається сьогодні. В той же час, за підрахунками британського дослідницького центру у сфері енергетики Energy Research Centre, виробництво вітряної енергії у Великобританії на 90% дорожче за виробництво енергії на вугільних і газових електростанціях. Так, для будівництва 1 МВт потужності в разі ТЕС потрібні інвестиції в $1,6 млн., а у вітровій енергетиці - $4,8 млн. Ремонт прибережних вітрових електростанцій складніший: вітряк, який вийшов з ладу у листопаді через погодні умови в принципі не може бути полагоджений до весни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас