Точка зору: РФ піде на перегляд ціни на газ для України лише при створенні газового СП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: РФ піде на перегляд ціни на газ для України лише при створенні газового СП

Енергетика
232
Російська Федерація погодиться на перегляд ціни газу для України лише за умови створення газового спільного підприємства (СП), вважають експерти, що взяли участь в прес-конференції "Ціна на газ та інші питання українсько-російської співпраці в енергетичній сфері".
"Росія піде на перегляд ціни лише при створенні СП, що украй не вигідно для України", - підкреслив експерт з енергетичних питань Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко.
При цьому він зазначив, що вже в 2008 році Росія мала профіцит трубопровідних потужностей для транзиту газу до 35 млрд куб м на рік, а тому вона не зацікавлена в модернізації української газотранспортної системи.
У свою чергу екс-уповноважений президента із міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський підкреслив, що газові родовища, запропоновані Росією для включення до СП, вимагають серйозних інвестицій, і Україна не має в своєму розпорядженні необхідних для цього коштів.
Крім того, Б.Соколовський сумнівається у вигідності очищення і транспортування газу, що добувається на Ямальському і Астраханському родовищах.
У свою чергу президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук висловив сподівання, що український уряд не повторить помилок, допущених при підписанні харківських домовленостей, і не піде на створення СП, сподіваючись на зниження ціни газу для України.
Як повідомлялося, питання постачань газу до України буде розглянуто в ході засідання Комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії в Києві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас