Джерело: Підписання угоди України та РФ про транзит нафти знову відкладається через позицію Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Підписання угоди України та РФ про транзит нафти знову відкладається через позицію Росії

Енергетика
252
Російська сторона зірвала підписання угоди про умови транзиту російської нафти через українську територію під час 7-го засідання міжурядового російсько-українського економічного комітету на чолі з прем'єрами двох країн в Києві, повідомило поінформоване джерело в українському уряді.
"Через провину російської сторони не буде підписано угоду про транзит нафти, хоча це було заплановано за підсумками 6-го засідання комітету", - сказав співрозмовник агентства.
За його словами, російська сторона вихолостила текст документа, повністю відмовившись від будь-яких зобов'язань із гарантованого завантаження нафтотранспортної системи України.
Джерело зазначило, що у зв'язку з такою позицією Москви Київ буде змушений "шукати інші можливості".
Як повідомлялося, міністр енергетики РФ Сергій Шматко в середині вересня цього року повідомив, що Москва і Київ доки не домовилися про умови транзиту нафти через українську територію, оскільки пропонований Україною тариф завищений із урахуванням того, що український напрям не є пріоритетним для російських компаній.
В свою чергу, українська сторона окрім тарифу має намір закріпити в угоді мінімальні об'єми транзиту. Навесні цього року оператор української нефтетранспортной системи "Укртранснафта" подала позов до "Транснефти" до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торговельно-промисловій палаті Росії з вимогою відшкодувати $7 млн збитків за порушення домовленості про об'єми прокачування нафти до України.
Паралельно Україна веде успішні переговори з іншими країнами, зокрема, Казахстаном і Білоруссю про можливість збільшення транзиту нафти через свою територію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас