Уряд може дозволити експорт зерна, що знаходиться в портах, поза квотами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може дозволити експорт зерна, що знаходиться в портах, поза квотами

Аграрний ринок
193
Уряд України може дозволити експорт зерна, що знаходиться в портах, поза встановленими до 31 грудня цього року квотами, повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"Уряд вирішує питання про дозвіл на експорт того зерна, яке вже завантажене на судна", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.
М.Азаров вважає, що рішення уряду про квотування експорту зернових в умовах ажіотажного попиту на зерно в світі є абсолютно цивілізованою практикою, яку розуміють і підтримують зарубіжні партнери України.
"Єврокомісія звернулась до уряду з листом, в якому підтвердила наше право запроваджувати квоти і лише просить швидше організувати прозорий процес надання квот", - зазначив він.
При цьому глава уряду також повідомив, що Кабмін звернувся до парламенту з проханням прийняти як невідкладний законопроект про аукціонну реалізацію квот на експорт зерна.
"Тобто ми пропонуємо операторам зернового ринку прозорий і чесний конкурентний механізм, будь ласка, ось доступні сьогодні квоти змагайтеся за них", - сказав він.
За словами М.Азарова, в 2010 році Україна експортувала більше 5 млн тонн зерна.
"Хочу підкреслити, що в поточному році з України вже експортовано більше 5 млн тонн зерна. Тобто, зернові трейдери мали можливість реалізувати свої інтереси в тій мірі, які дозволяє урожай цього року. Селяни могли отримати кошти необхідні для проведення осінніх і весняних польових робіт", - сказав він.
Як повідомлялось із посиланням на Українську зернову асоціацію (УЗА), в портах України через обмеження українським урядом експорту зернових без надання зернотрейдерам часу для відправлення на експорт товару, що вже надійшов у порти, в даний час знаходиться 472 тис. тонн зерна.
Україна ввела до 31 грудня 2010 року квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, у тому числі на пшеницю 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудза - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.
Міністерство економіки 20 жовтня почало прийом заявок на отримання ліцензій на експорт зерна.
За оцінками експертів, Україна в поточному маркетинговому році може експортувати 12-15 млн тонн зерна.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас