Азаров: Угода із постачань російського газу не відповідає чинному законодавству України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Угода із постачань російського газу не відповідає чинному законодавству України

Енергетика
462
Угода із постачань російського природного газу, укладена попереднім урядом, з огляду на кілька обставин, не відповідає чинному законодавству України, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"Реалії ринку змінилися, тому і базова угода і формула визначення ціни вимагають перегляду. Окрім цього, Україна приєдналася до Європейської енергетичної хартії і ухвалила закон про ринок газу. Відповідно, змінилася і міжнародно-правова і внутрішня законодавча база, які враховувалися свого часу під час укладання і виконання угод про постачання і транзит газу. Через це угода, укладена попереднім урядом, не відповідає чинному законодавству України", - сказав він, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.
Прем'єр повідомив, що серед іншого питання ринку газу обговорюватимуться в середу в Києві на засіданні Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської міждержавної комісії під головуванням прем'єра. "Перш за все, ми підтвердимо російським партнерам прямо висловлені позиції, що чинна угода про постачання газу до України не може нас влаштовувати", - зазначив прем'єр.
М.Азаров також повідомив, що зміни обставин не можна не враховувати. "Треба шукати компроміс, і з врахуванням відновленого рівня взаєморозуміння і взаємної довіри з Росією, переконаний, що компроміс ми знайдемо", - сказав прем'єр України.
Крім того, глава українського уряду відзначив перспективність трибічних переговорів між Росією, Україною і Євросоюзом про спільну роботу на газових ринках. "Така співпраця є гарантією від ризиків, пов'язаних із постачаннями російського природного газу до Європи, які через дії попередньої української влади мала серйозні проблеми з опаленням в зимовий період 2009 року. Сьогоднішня влада і чинне законодавство сьогодні гарантують, що таке більше ніколи не повториться", - додав М.Азаров.
При цьому прем'єр підкреслив, що трибічне співпрацею може стати довгостроковим і продуктивним. "Якщо ми визначимося, які обсяги газу споживатиме Європа протягом наступних двох десятиліть, які обсяги постачань забезпечить Росія і які обсяги транзиту надаватиме Україна", - сказав М.Азаров.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас