Точка зору: Поки Азаров не навчиться торгувати з Росією, переходити на рублі немає сенсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Поки Азаров не навчиться торгувати з Росією, переходити на рублі немає сенсу

Валюта
599
Україні не вигідно переходити на розрахунки в рублях в економічному співробітництві з Росією до тих пір, поки Київ має негативне сальдо в торгівлі з Москвою. Таку думку висловив Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
"А чому на рублі, а не на гривню? За підсумками другого кварталу 2010 року Україна має негативне сальдо 2,1 млрд. дол в торгівлі з Росією.
Зараз це негативне сальдо покривається за рахунок валютної виручки, яка надходить від продажу українських товарів в країни Африки та Азії.
Але ці країни, швидше за все, не захочуть мати справу з рублями і з нами розраховуватимуться доларами. У цьому випадки для того, щоб торгувати з Росією, доведеться долари конвертувати в рублі. Виникає питання, за яким курсом можна буде обміняти долари на рублі? Виникнуть валютні ризики вже пов'язані з курсоутворення долар/рубль, на який Україна ніяк не зможе вплинути. Виходить, що Україні доведеться нести не лише валютні ризики пов'язані із доларами США, але ще і з рублями" - вважає Охріменко.
За словами експерта, сьогодні в торговельно-економічній співпраці Україні і Росії вигідніше використовувати гривну.
"Ефективніше було б використовувати гривню. У цьому випадки, Росія отримала гривну, яку вона могла б використовувати для покупки товарів в Україні або для покупки українських цінних паперів номінованих в гривні", - вважає Охріменко.
Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що під час чергового засідання міжурядового українсько-російського комітету з економічного співробітництва 27 жовтня в Києві може бути розглянуте питання про можливість взаємних розрахунків України і Росії в рублях при торговельно-економічній співпраці.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас